Echipe de control ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentelor (DSVSA) şi ale Gărzii de Mediu s-au deplasat, ieri, din nou, pe câmpurile din apropierea abatorului SC Nicşan Călineşti SRL, acolo unde, la mijlocul lunii trecute, s-au descoperit tone de organe de animale, în putrefacţie, aruncate în două gropi. De această dată, bălegar amestecat cu sânge fusese abandonat în câmp, sursa fiind aceeaşi: abatorul din apropiere.
După cum a relatat Monitorul de Suceava în articole publicate luna trecută, pe 16 noiembrie a.c., la aproximativ doi kilometri de abator, au fost descoperite cranii de animale şi maţe în putrefacţie, punctul culminant al dezastrului fiind într-un şanţ lung de aproape 50 de metri, şanţ în care erau aruncate tone de resturi de animale, mai exact organe, copite şi capete de cai. O altă groapă, la fel de mare, şi aceasta plină cu deşeuri provenite de la animale, fusese recent acoperită. La abator se sacrificaseră în masă cai, astfel că echipele de control au ajuns imediat la administratorul unităţii, Maria Nicşan. A fost vorba de o încălcare flagrantă a legislaţiei de mediu şi a celei sanitar-veterinare, astfel că Garda de Mediu a aplicat o amendă de 50.000 de lei, iar sanitar-veterinarii o altă sancţiune, de 30.000 de lei. Atunci a fost sesizată şi poliţia, pentru a demara cercetări pentru infracţiunea de „poluare, prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 65.000 la 70.000 de lei.
Concluzia autorităţilor: au comis-o din nou, însă nu atât de rău
Ieri, într-o altă zonă din apropierea abatorului, cantităţi importante de bălegar îmbibat cu sânge erau aruncate în câmp, mirosul fiind greu suportat. În plus, existau suspiciuni că nici tonele de resturi de animale găsite la controlul precedent nu fuseseră ridicate în întregime şi duse la o unitate de incinerare, aşa cum prevede legea. De această dată, însă, autorităţile s-au dovedit blânde cu administratorul unităţii.
„În privinţa masei gastro-intestinale pe care am găsit-o luna trecută s-a constatat că în majoritate a fost dusă la incinerare, doar o parte, care era amestecată cu pământ, rămânând în acea groapă, pentru că nu putea fi colectată. Referitor la bălegarul aruncat acum în câmp, conform legii acesta trebuie mai întâi depozitat pe o platformă betonată şi abia apoi, după bio-sterilizare, putea fi folosit ca îngrăşământ. Este o abatere, însă nu foarte gravă, astfel că am decis să-i aplicăm administratorului abatorului doar un avertisment”, ne-a declarat Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
Şi comisarii de mediu au decis că nu este cazul să aplice o amendă.
Constantin Huţupaş, comisar al Gărzii de Mediu Suceava, a precizat că în condiţiile în care a aplicat la precedentul control o amendă foarte mare, de 50.000 de lei, iar actele contabile arată că, începând cu 15 noiembrie, imediat după încasarea sancţiunii, din abatorul Nicşan au plecat spre incinerare 15 tone de deşeuri animaliere, nu s-a considerat că este oportună aplicarea unei alte sancţiuni.
( 7 dec 2010, 12:51:04
Amenzile sunt contestate si locuitorii satului vor mirosi mult si bine hoiturile aruncate pe camp iar culturile agricole din preajma vor fi mai manoase si sanatoase.
Felicitari doctorului Dulgheru cum a rezolvat situatia si celor de la mediu. In final totul este perfect. FARA CUVINTE.