A devenit deja o tradiţie la Suceava ca performanţele şcolare, cei mai buni elevi la învăţătură, olimpicii naţionali şi internaţionali, să fie celebraţi într-un cadru festiv, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ieri, la sala polivalentă a Complexului „Conacul Domnesc”, au fost aplaudaţi şi felicitaţi cei şase olimpici internaţionali şi cei 170 de olimpici naţionali din judeţul Suceava.
În deschiderea galei, inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Petru Carcalete, a declarat că acest eveniment reprezintă „celebrarea performanţei şcolare, dar şi a elevilor care s-au prezentat excepţional la olimpiadele şcolare şi concursurile naţionale”.
Fiecare olimpic naţional a primit câte o medalie, iar celor şase olimpici internaţionali le-a fost înmânată câte o plachetă, drept recunoştinţă pentru performanţele şcolare obţinute. Alături de elevii olimpici, la evenimentul de ieri au participat şi profesorii îndrumători ai elevilor, directorii unităţilor de învăţământ din care provin, autorităţile locale şi judeţene, parlamentari suceveni, printre care secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău, secretarul Senatului României, Orest Onofrei, europarlamentarul sucevean Petru Luhan, dar şi consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko.
Flutur: Vacanţă mai lungă pentru elevi
Olimpicii au primit felicitări din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a ţinut să precizeze că performanţele acestor elevi sunt un succes atât pentru judeţul Suceava, cât şi pentru România. El a propus la Gala olimpicilor suceveni ca vacanţa de iarnă să fie prelungită cu zece zile sau cel puţin o săptămână, în aşa fel încât elevii să se bucure de sărbătorile de iarnă. „Copiii ar trebui să savureze sărbătorile de iarnă mai mult. Trebuie să ne gândim şi în funcţie de comportamentul copiilor, mai ales că în perioada premergătoare sărbătorilor atenţia acestora este mai puţin îndreptată spre şcoală, iar vacanţa lor se încheie imediat după Revelion”, a mai spus Gheorghe Flutur. El a sugerat că-i va face această propunere ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, cerând susţinere în această iniţiativă şi din partea parlamentarilor suceveni.
„Între moda istoriei şi moda zilei, preferaţi moda istoriei”
Actorul Adrian Păduraru a fost invitatul special al galei, vorbindu-le elevilor despre adevăratele valori, despre performanţă, despre excelenţa scenică, despre valoarea autentică. „Să fiţi anacronici, generoşi, inteligenţi, modeşti, cu speranţă în viitor. Între moda istoriei şi moda zilei preferaţi moda istoriei”, le-a spus Adrian Păduraru olimpicilor, revenind mereu, în discuţia cu elevii, la „valoarea autentică şi ceea ce înseamnă să fii tu însuţi”. Actorul s-a dat exemplu şi a spus că a învăţat să nu mai spere la ceva, să nu aştepte, „ci să fac lucrurile pe care le simt, pe care pot să le fac eu, imediat”. Actorul nu uitat să le spună elevilor, dar şi profesorilor, şi invitaţilor prezenţi la gala de ieri, că una dintre cheile vieţii este „capacitatea de a ne bucura”.
Olimpicii suceveni au primit în dar şi un concert de gală, cu muzică instrumentală, susţinut de membri ai Filarmonicii „Moldova”, ai Operei Naţionale Române şi studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, dirijor Bogdan Chiroşcă (Opera Naţională Română din Iaşi).
Plachete pentru olimpicii internaţionali
Şase olimpici internaţionali din judeţul Suceava au primit ieri plachete din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Este vorba de elevul Constantin Popa, care a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Geografie, sub îndrumarea prof. dr. Marcel Porof, de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, Ştefan Ionuţ Beşleag, tot medalia de bronz, la Olimpiada Internaţională de Fizică, pregătit de prof. Anca Greculeac, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava.
O elevă de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni a obţinut o medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie secţiunea juniori, care s-a desfăşurat în Crimeea - Ucraina, localitatea Sudak. Iustina Crăciun, elevă în clasa a IX-a, a fost pregătită chiar de tatăl ei, dr. Petru Crăciun, profesor la Colegiul Agricol Fălticeni şi coordonator al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor. Alţi trei elevi suceveni au fost premiaţi la Etapa Internaţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „George Călinescu”. Sabine-Marie Ţăranu, elevă în clasa a X-a, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, pregătită de prof. Gheorghe Cîrstian, a obţinut premiul I, Andreea Cîmpan, clasa a VII-a, de la Şcoala Nr. 3 Rădăuţi, îndrumată de prof. Sextilia Crăciun, a obţinut premiul II, iar Mihai Cîrjă, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, pregătit de prof. Domnica Oniga, a luat premiul III.
Diplome de Excelenţă Instituţională
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Petru Carcalete, a înmânat, în cadrul galei olimpicilor, Diplome de Excelenţă Instituţională următoarelor unităţi şcolare din judeţ: Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, Şcoala Generală Nr. 1 Gura Humorului, Şcoala cu clasele I – VIII Bosanci.