Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 dec 2010 - Anul XV, nr. 285 (4576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment medical

Neuroradiologia şi radiologia intervenţională, domenii noi de diagnostic şi tratament, care înlocuiesc cu succes medicina clasică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Primul curs de iarnă în domeniul Neuroradiologiei şi Radiologiei Intervenţionale s-a desfăşurat la hotelul Best Western Gura Humorului, în perioada 1-3 decembrie, sub auspiciile Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională (SNRIR).

Manifestarea s-a adresat medicilor rezidenţi de an terminal, medicilor specialişti şi medicilor primari în specialităţile neurologie, radiologie, anestezie terapie intensivă, ginecologie, chirurgie vasculară, medicină de familie şi s-a bucurat de prezenţa preşedintelui SNRIR, prof. dr. Gheorghe Iana, şeful secţiei Radiologie şi Imagistică Medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

 

„Medicina se schimbă de la o zi la alta şi nu mai trebuie să fim tributari unui sistem închis”

„Noi facem o pledoarie, le arătăm celor tineri, care învaţă în momentul de faţă să ajungă specialişti, că sunt şi alte alternative decât cele clasice, că medicina se schimbă de la o zi la alta, că nu mai trebuie să fim tributari unui sistem închis. Trebuie să fim deschişi, să promovăm noul, să ne asumăm riscul de a promova noul şi să ne asumăm responsabilitatea de a susţine noul. Medicina minim invazivă, radiologia intervenţională sunt practic procedee de nişă în toată Europa şi toată lumea civilizată”, a spus prof. dr. Gheorghe Iana.

Poziţia preşedintelui SNRIR a fost că sunt foarte mulţi pacienţi pentru care medicina clasică ar putea fi înlocuită cu succes, dar care nu ştiu acest lucru pentru că nu sunt informaţi corect asupra posibilităţilor şi limitelor terapiei sau asupra existenţei alternativelor terapeutice.

El a explicat că prin aceste tehnici moderne pot fi tratate foarte multe afecţiuni, printre care accidentul vascular cerebral, hernia de disc cervicală, arteriopatia periferică, uterul fibromatos sau anevrismul şi a subliniat că avantajul noilor procedee este dat de perioada scurtă de refacere a pacientului, care scapă de bisturiu, durere şi efectul neplăcut al anesteziei generale. Şi toate astea, cu  costuri semnificativ mai mici comparativ cu metodele clasice.

 

„Să privim lucrurile din punctul de vedere al pacientului, al omului, nu al interesului”

„Rezolvarea unei hernii de disc cervicale prin această metodă modernă costă 2.000-2.200 de euro per pacient, dar o operaţie clasică înseamnă în final costuri mult mai mari. Şi asta, deoarece o intervenţie chirurgicală obişnuită presupune bloc operator, anestezie generală, intervenţie chirurgicală, o stare de disconfort absolut a pacientului, imobilizare la pat, recuperare de cel puţin o lună de zile şi atunci care-i costul? Suferinţa pacientului, scăderea capacităţii lui de a avea o viaţă normală! Să privim lucrurile altfel, să le privim din punctul de vedere al pacientului, al omului, nu al interesului. Astea sunt lucrurile despre care vorbim noi aici. Cei tineri să înveţe că important într-un sistem de sănătate nu este economia pe care o facem la buget, aparent, important este să reducem la maxim suferinţa pacientului, să-i creştem confortul vieţii cotidiene, a stării de sănătate şi să facem o analiză comparativă a costului, ce înseamnă un cost de lungă durată şi un cost de scurtă durată. Vom constata că, pe termen lung, costul nu reprezintă nici o zecime din costul general, întrucât un pacient tratat printr-o tehnică minim invazivă are şanse mult mai mari de a reveni la o viaţă normală, deci costul social ulterior al acestui pacient este mult mai mic, iar societatea face o economie pe termen lung”, a punctat medicul.

Prof. dr. Gheorghe Iana a adăugat că radiologia intervenţională se practică de ani buni în câteva centre universitare din ţară, precum Bucureşti, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, iar până acum a rezolvat cu succes problemele de sănătate a peste 10.000 de pacienţi. El a subliniat că tehnica ar putea fi implementată în toate spitalele mari din ţară, în condiţiile în care acestea dispun deja de echipamentele necesare, numai că aparatura nu poate fi exploatată din lipsă de specialişti şi consumabile.

„Pacientul este internat şi decontat în spital prin sistemul DRG, pe caz rezolvat, fără decontare suplimentară. Mai avem şi un program naţional de investigaţie şi tratament prin radiologie intervenţioanlă, separat, finanţat de la Ministerul Sănătăţii, dar, ca la toate programele, banii sunt puţini, iar pacienţii mulţi. Am avea nevoie măcar de 4, 5 milioane de euro pe an”, a declarat preşedintele SNRIR.

 

Spitalul Suceava ar putea deveni un centru regional de radiologie intervenţională

El a apreciat că la Spitalul Suceava s-ar putea înfiinţa un centru regional, dacă autorităţile locale se vor implica şi vor oferi sprijin financiar în achiziţionarea echipamentelor de radiologie intervenţională, arătând că un astfel de centru ar stopa exodul pacienţilor spre alte clinici din ţară sau străinătate.

“În spitalul dumneavoastră ar fi excelent să aveţi o asemenea bază. Puteţi deveni un centru regional, pentru că toată zona asta, Bucovina, nu are un centru care să aibă rezonanţă. Poate că la anul, dacă vă ajută autorităţile locale şi aveţi echipamentele, o să venim să facem nişte demonstraţii practice, ca să putem să implementăm programele şi aici”, a conchis prof. dr. Gheorghe Iana.

De menţionat că sponsorii principali ai acestui eveniment sunt Worwag Pharma, Zentiva şi Siemens. Alţi sponsori sunt Servier, Labormed, Leo şi Danone.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neuroradiologia şi radiologia intervenţională, domenii noi de diagnostic şi tratament, care înlocuiesc cu succes medicina clasică.
 Vizualizări articol: 2318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neuroradiologia şi radiologia intervenţională, domenii noi de diagnostic şi tratament, care înlocuiesc cu succes medicina clasică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei