Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a solicitat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, crearea de urgenţă a unei baze de date cu toţi elevii consumatori de produse etnobotanice. Prefectul Popescu a cerut Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi şi Inspectoratului Şcolar să colaboreze mai strâns, în scopul identificării şi monitorizării elevilor care consumă etnobotanice.
În perioada următoare, Inspectoratul Şcolar, Jandarmii şi Poliţia trebuie să cumuleze toate informaţiile pe care le au despre elevii consumatori din fiecare şcoală în parte şi să alcătuiască baza de date menţionată. “În momentul identificării acestor elevi, părinţii lor să fie informaţi”, a cerut prefectul.
De asemenea, Sorin Popescu a stabilit ca, în fiecare vineri din săptămână, la ora 10.00, în cadrul unei şedinţe la Instituţia Prefectului, la care să participe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava şi ai Poliţiei Comunitare, să se analizeze stadiul infracţionalităţii din şcoli şi să se stabilească măsurile ce vor trebui luate.
Autorităţile sucevene, preocupate de limitarea vânzării şi consumului de droguri în judeţ
Solicitările prefectului de Suceava vin în continuarea măsurilor luate de autorităţile sucevene pentru limitarea consumului de substanţe etnobotanice şi îngreunarea accesului copiilor la acestea.
Astfel, prin dispoziţie de primar şi ulterior prin hotărâre a consiliului municipal a fost interzisă funcţionarea magazinelor care vând plante şi alte produse etnobotanice în municipiul reşedinţă de judeţ, iar Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din cadrul Consiliului Judeţean a extins cadrul de monitorizare a vânzării şi consumului în toate localităţile judeţului.
În atenţia observatorilor se află şi alte categorii de activităţi care pot masca vânzarea produselor etnobotanice, cum ar fi comercializarea de flori, ceaiuri, produse naturiste, îngrăşăminte etc, atât prin magazine, cât şi stradal, telefonic sau prin internet.
Prefectul de Suceava şi alte autorităţi ale statului de la nivel judeţean şi-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de extinderea acestui flagel şi faţă de scăderea vârstei consumatorilor de aşa zise droguri uşoare până la 13-14 ani.
( 1 dec 2010, 19:30:04