Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va deveni, de anul viitor, Spital Clinic de Urgenţă. Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a aprobat ca spitalul sucevean să funcţioneze cu acest statut, ceea ce înseamnă că studenţii la medicină şi medicii rezidenţi de la UMF Iaşi îşi vor putea face stagiile de practică la Suceava, împreună cu profesorii lor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a informat, ieri, deliberativul că UMF şi-a dat acordul să-şi extindă activitatea clinică la Suceava şi că „mai sunt doar câţiva paşi de făcut”.
Statutul de spital clinic presupune o creştere a nivelului de finanţare, aprobare mai facilă a solicitărilor de dotare cu aparatură medicală, atenţie mai mare din partea industriei farmaceutice privind implementarea noilor terapii. Practic, spitalul sucevean devine o extensie a bazei de învăţământ clinic medical a UMF Gh.T. Popa Iaşi. „Trebuie să facem în continuare eforturi pentru ca Spitalul de Urgenţă să-şi ridice standardele de cazare pentru pacienţii internaţi şi să asigure baza de învăţământ pentru rezidenţiat. Îmi doresc ca până la 1 ianuarie 2011 să avem semnat parteneriatul dintre Consiliul Judeţean şi UMF şi hotărârea de Consiliu Judeţean, în acest sens”, a precizat Flutur.
La rândul său, managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a afirmat că toate aceste proceduri birocratice vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, iar din ianuarie spitalul va fi clinic.
Spitalul a primit, ieri, 75 de miliarde de lei vechi
Potrivit legii spitalelor, spitalul clinic are în componenţă secţii clinice universitare care asigură asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată. Pentru activitatea medicală, diagnostică şi terapeutică, personalul didactic este în subordinea administraţiei spitalului, în conformitate cu prevederile contractului de muncă. Secţiile clinice universitare sunt cele în care se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, învăţământ medical, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie medicală continuă (EMC). În aceste secţii este încadrat cel puţin un cadru didactic universitar, prin integrare clinică. Rîmbu a afirmat că speră ca toate cele 23 de secţii ale Spitalului de Urgenţă să fie clinice.
Mai precizăm că în şedinţa de ieri Consiliul Judeţean a rectificat bugetul spitalului cu 75 de miliarde de lei vechi, sumă care, potrivit preşedintelui CJ, Gheorghe Flutur, permite buna funcţionare a unităţii până la sfârşitul anului.