Acuzaţii extrem de grave la adresa unei bănci din Suceava, care depăşesc cu mult practicile puse la zid de Ordonanţa 50/2010. Mai exact, o familie din Suceava a constatat că în contractul pe care l-a încheiat cu Raiffeisen Bank, o serie de clauze au fost modificate unilateral. Mai mult, o parte din semnăturile existente pe acel contract sunt contrafăcute, fapt confirmat şi de o expertiză efectuată de specialistul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava în astfel de probleme.
Poliţia a început deja urmărirea penală pentru fals în înscrisuri oficiale şi încearcă acum să afle cine sunt autorii falsului.
Un contract pe 39 de ani
Contractul de credit între soţii Bardan şi Raiffeisen Bank Suceava a fost încheiat pe 14 februarie 2008. Suma pe care cei doi suceveni o împrumutau era de 51.000 de euro, iar perioada de rambursare a creditului a fost stabilită la 39 de ani.
„În contractul şi graficul de rambursare iniţial şi real al acestui credit se precizează că dobânda ratei anuale este fixă, de 9,5%, iar suma de plată lunară de 414,09 euro. Acestea sunt condiţiile pe care le-am acceptat la semnarea contractului încheiat cu Raiffeisen Bank, dar pe care cineva le-a modificat fără consimţământul meu şi al soţului”, a precizat Corina Bardan.
Suceveanca spune că la data când a semnat contractul, cei de la Raiffeisen Bank au uitat să-i dea un exemplar. În aprilie 2009, când soţul ei a cerut un exemplar al contractului original, au apărut şi surprizele.
Contract modificat unilateral
În locul unui exemplar original, familia Bardan a primit o copie, cu menţiunea „conform cu originalul de pe acest contract de credit”.
„Această copie, cu un număr de 6 pagini, nu corespunde cu contractul pe care l-am semnat iniţial, conţinând modificări cu privire la anumite clauze contractuale. Astfel, pagina 1 şi pagina 2 a exemplarului conform cu originalul înmânat de bancă conţine modificări la clauzele contractuale şi semnăturile de pe acestea, ale mele şi ale soţului meu, sunt falsificate. O simplă examinare comparativă a semnăturilor de pe paginile 1 şi 2 cu restul semnăturilor aflate pe celelalte pagini ale contractului este suficientă pentru a observa falsurile”, a menţionat Corina Bardan.
Rata, umflată artificial cu 30 de euro/lunar
Noul contract de credit pe care familia Bardan ar trebui să-l înghită prevede clauze pe care cei doi soţi spun că nu le-ar fi acceptat niciodată. Dacă ar fi fost de acord cu noile prevederi contractuale, soţii Bardan ar avea de plătit câte 30 de euro suplimentar în fiecare lună. La un calcul simplu rezultă că pentru cei 38 de ani, perioada rămasă până la achitarea creditului, raportată la aprilie 2009, ar fi însemnat o sumă deloc de neglijat. Mai exact, din buzunarele familiei Bardan urmau să „zboare” aproape 14.000 de euro.
Şocaţi de cele întâmplate, soţii Bardan şi-au angajat un avocat şi au înaintat plângere penală la Poliţia Suceava.
„Nu ne-am gândit niciodată că se poate întâmpla aşa ceva la o bancă, o instituţie care se vrea respectabilă. Este ceva care depăşeşte orice imaginaţie”, a spus Corina Bardan.
Banca nu a dorit să rezolve problema amiabil
Ioan Bulboacă, avocatul care reprezintă familia Bardan, a mărturisit că se află în faţa unui caz extrem de grav.
„Noi am încercat să ajungem la o înţelegere pe cale amiabilă cu reprezentanţii Raiffeisen Bank, dar aceştia au refuzat orice dialog. În aceste condiţii, ne-am adresat organelor abilitate să ancheteze acest fals. Raportul de expertiză întocmit în dosar arată că semnăturile soţilor Bardan au fost falsificate. Din punctul meu de vedere sunt toate elementele pentru ca dosarul să fie soluţionat cât mai rapid, iar vinovaţii să fie trimişi în judecată”, a declarat avocatul Ioan Bulboacă.
Ce spune raportul de expertiză
Expertiza în acest caz a fost efectuată de specialistul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, inspectorul Gheorghe Oniu. În raportul de expertiză depus la dosar concluziile sunt fără echivoc şi arată că o parte din semnături nu aparţin soţilor Bardan.
„Semnăturile de pe filele 1 şi 2 nu au fost executate de soţii Bardan. Semnăturile au fost contrafăcute prin imitaţie servilă. Semnăturile de pe filele 3-6 au fost executate de soţii Bardan”, se arată în raportul de expertiză.
În acelaşi document, ofiţerul expert criminalist a ajuns la concluzia că există şi diferenţe între substanţa cu care s-au realizat semnăturile pe cele 6 pagini ale contractului de credit încheiat cu Raiffeisen Bank.
Inspectorul principal Gabriel Panţâru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că există un dosar în lucru pe această temă şi a precizat că s-a început urmărirea penală pentru fals în înscrisuri oficiale.
Raiffeisen Bank nu a dat nici un răspuns
Săptămâna trecută, mai exact miercuri, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al băncii referitor la acest caz extrem de grav, atât pentru credibilitate, cât şi pentru imagine.
Gheorghe Moroşan, directorul Sucursalei Suceava a Raiffeisen Bank, a arătat că nu are competenţe pentru a da detalii presei şi ne-a îndrumat spre biroul de presă de la Bucureşti.
Solicitarea a fost trimisă prin email şi confirmată de reprezentanţii structurii centrale a Raiffeisen Bank. Vineri, s-a revenit cu un telefon la biroul de presă al băncii, dar până acum pe adresa cotidianului „Monitorul de Suceava” nu a venit nici un răspuns la întrebările adresate vizavi de situaţia prezentată în acest material.
(29 nov 2010, 11:34:22