Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 nov 2010 - Anul XV, nr. 281 (4572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Practici jenante

Contract falsificat la Raiffeisen Bank Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acuzaţii extrem de grave la adresa unei bănci din Suceava, care depăşesc cu mult practicile puse la zid de Ordonanţa 50/2010. Mai exact, o familie din Suceava a constatat că în contractul pe care l-a încheiat cu Raiffeisen Bank, o serie de clauze au fost modificate unilateral. Mai mult, o parte din semnăturile existente pe acel contract sunt contrafăcute, fapt confirmat şi de o expertiză efectuată de specialistul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava în astfel de probleme.

Poliţia a început deja urmărirea penală pentru fals în înscrisuri oficiale şi încearcă acum să afle cine sunt autorii falsului.

 

Un contract pe 39 de ani

Contractul de credit între soţii Bardan şi Raiffeisen Bank Suceava a fost încheiat pe 14 februarie 2008. Suma pe care cei doi suceveni o împrumutau era de 51.000 de euro, iar perioada de rambursare a creditului a fost stabilită la 39 de ani.

„În contractul şi graficul de rambursare iniţial şi real al acestui credit se precizează că dobânda ratei anuale este fixă, de 9,5%, iar suma de plată lunară de 414,09 euro. Acestea sunt condiţiile pe care le-am acceptat la semnarea contractului încheiat cu Raiffeisen Bank, dar pe care cineva le-a modificat fără consimţământul meu şi al soţului”, a precizat Corina Bardan.

Suceveanca spune că la data când a semnat contractul, cei de la Raiffeisen Bank au uitat să-i dea un exemplar. În aprilie 2009, când soţul ei a cerut un exemplar al contractului original, au apărut şi surprizele.

 

Contract modificat unilateral

În locul unui exemplar original, familia Bardan a primit o copie, cu menţiunea „conform cu originalul de pe acest contract de credit”.

„Această copie, cu un număr de 6 pagini, nu corespunde cu contractul pe care l-am semnat iniţial, conţinând modificări cu privire la anumite clauze contractuale. Astfel, pagina 1 şi pagina 2 a exemplarului conform cu originalul înmânat de bancă conţine modificări la clauzele contractuale şi semnăturile de pe acestea, ale mele şi ale soţului meu, sunt falsificate. O simplă examinare comparativă a semnăturilor de pe paginile 1 şi 2 cu restul semnăturilor aflate pe celelalte pagini ale contractului este suficientă pentru a observa falsurile”, a menţionat Corina Bardan.

 

Rata, umflată artificial cu 30 de euro/lunar

Noul contract de credit pe care familia Bardan ar trebui să-l înghită prevede clauze pe care cei doi soţi spun că nu le-ar fi acceptat niciodată. Dacă ar fi fost de acord cu noile prevederi contractuale, soţii Bardan ar avea de plătit câte 30 de euro suplimentar în fiecare lună. La un calcul simplu rezultă că pentru cei 38 de ani, perioada rămasă până la achitarea creditului, raportată la aprilie 2009, ar fi însemnat o sumă deloc de neglijat. Mai exact, din buzunarele familiei Bardan urmau să „zboare” aproape 14.000 de euro.

Şocaţi de cele întâmplate, soţii Bardan şi-au angajat un avocat şi au înaintat plângere penală la Poliţia Suceava.

„Nu ne-am gândit niciodată că se poate întâmpla aşa ceva la o bancă, o instituţie care se vrea respectabilă. Este ceva care depăşeşte orice imaginaţie”, a spus Corina Bardan.

 

Banca nu a dorit să rezolve problema amiabil

Ioan Bulboacă, avocatul care reprezintă familia Bardan, a mărturisit că se află în faţa unui caz extrem de grav.

„Noi am încercat să ajungem la o înţelegere pe cale amiabilă cu reprezentanţii Raiffeisen Bank, dar aceştia au refuzat orice dialog. În aceste condiţii, ne-am adresat organelor abilitate să ancheteze acest fals. Raportul de expertiză întocmit în dosar arată că semnăturile soţilor Bardan au fost falsificate. Din punctul meu de vedere sunt toate elementele pentru ca dosarul să fie soluţionat cât mai rapid, iar vinovaţii să fie trimişi în judecată”, a declarat avocatul Ioan Bulboacă.

 

Ce spune raportul de expertiză

Expertiza în acest caz a fost efectuată de specialistul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, inspectorul Gheorghe Oniu. În raportul de expertiză depus la dosar concluziile sunt fără echivoc şi arată că o parte din semnături nu aparţin soţilor Bardan.

„Semnăturile de pe filele 1 şi 2 nu au fost executate de soţii Bardan. Semnăturile au fost contrafăcute prin imitaţie servilă. Semnăturile de pe filele 3-6 au fost executate de soţii Bardan”, se arată în raportul de expertiză.

În acelaşi document, ofiţerul expert criminalist a ajuns la concluzia că există şi diferenţe între substanţa cu care s-au realizat semnăturile pe cele 6 pagini ale contractului de credit încheiat cu Raiffeisen Bank.

Inspectorul principal Gabriel Panţâru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a confirmat că există un dosar în lucru pe această temă şi a precizat că s-a început urmărirea penală pentru fals în înscrisuri oficiale.

 

Raiffeisen Bank nu a dat nici un răspuns

Săptămâna trecută, mai exact miercuri, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al băncii referitor la acest caz extrem de grav, atât pentru credibilitate, cât şi pentru imagine.

Gheorghe Moroşan, directorul Sucursalei Suceava a Raiffeisen Bank, a arătat că nu are competenţe pentru a da detalii presei şi ne-a îndrumat spre biroul de presă de la Bucureşti.

Solicitarea a fost trimisă prin email şi confirmată de reprezentanţii structurii centrale a Raiffeisen Bank. Vineri, s-a revenit cu un telefon la biroul de presă al băncii, dar până acum pe adresa cotidianului „Monitorul de Suceava” nu a venit nici un răspuns la întrebările adresate vizavi de situaţia prezentată în acest material.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Contract falsificat la Raiffeisen Bank Suceava.
 Vizualizări articol: 7077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.72/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 18 voturi
Contract falsificat la Raiffeisen Bank Suceava4.7518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravos! trimis de
(29 nov 2010, 11:34:22
Felicitari Monitorul-ului pt ca a avut curajul sa scrie numele bancii! Uite ca dupa 20 de ani de la revolutie incepe si presa suceveana sa mai prinda curaj!
1.1  RE: Bravos! trimis de
(29 nov 2010, 13:54:56
Orice roman cu un strop de inteligenta s-ar duce maine la banca si si-ar inchide conturile, astae o reactie sanatoasa a unui organism sanatos.Daca asemenea fapte nu au si efecte asupra oamenilor atunci e clar.Traim in FERMA ANIMALELOR.Astia sunr romani si isi merita soarta.
2.   Comentariu trimis de
(29 nov 2010, 11:52:04
Dar au tupeu ceivcu banca...La unbcalcul simplu, pentru cei 51.000 de euro, in 39 de ani oamenii aia urmau sa restituie bancii aproximativ 200.000 euro...Si mai vii sa-i furi cu 14.000...Cine e abilitat ar trebui sa amendeze banca la nivel de milioane de euro..Sa le ajunga!
3.   ... trimis de
(29 nov 2010, 12:49:19
Pe de o parte te fura statul, pe de alta parte... bancile. Traim bine.
4.   Ciocu Mic trimis de
(29 nov 2010, 13:15:39
Nu va plangeti, ca cei pe care i-ati votat sa va administreze banii in cel mai bun mod cu putina, au ales sa salveze bancile prima oara, ca Doamne fereste sa nu se clatine ca...ceva. Nu va mai comportati ca si cum ati afla pt prima oara ca bancile incearca sa fraiereasca clientii. Asta au facut-o si o fac in continuare. Fie prin clauze extrem de abuzive (pe care apropo, n-ai cum sa le ataci cu succes in Ro), fie prin frauda, costuri ascunse etc. Bancile au stiut ca romanu e servil si nu reactioneaza conform drepturilor sale si a speculat treaba asta impreuna cu jegurile politice pe care le-ati votat si care ne conduc.
5.   Primim ce meritam.. trimis de
(29 nov 2010, 17:46:39
E adevarat ca banca e principalul responsabil aici..sau ofiterul de cont care a lucrat la dosar. Insa si domnii pacaliti au partea lor de vina. Sa iei un credit pe 39 de ani...si sa nu iei pe loc contractul, sa nu il citesti de 2 ori...si sa revii dupa cateva zile sa ridici contractul...e o neglijenta mare din partea lor. Insa cum spunea sirjerkalot, guvernantii au ales sa salveze bancile din miliardele imprumutate. In Romania bancile au avut cel mai mare profit din Europa. Fapt demonstrat statistic...la fel si faptul ca alaturi de bulgari avem cele mai ridicate dobanzi. Oricum, toate bancile sunt o apa si-un pamant. Nu cred ca angajatul bancii a facut intentionat chestia respectiva. Probabil a omis sa completeze anumite informatii in solicitarea de credit..si a fost nevoit sa retipareasca contractul, dupa ce a fost acordat creditul. Oricum...cu sau fara rea intentie..are o mare vina. Trebuia sa anunte oamenii...sunt totusi 14.000 de euro.
5.1  RE: Primim ce meritam.. trimis de
(29 nov 2010, 20:50:37
BOIKA si cu Jerkalot, voi din ce film sunteti?
Cum anume au ales guvernantii sa salveze bancile?? Asa ziceti voi? In Romania?? Vezi ca nu suntem in SUA aici da? Vorbim de Romania. Uiti ca guvernantii nostrii se imprumuta in draci de la banci, si nu invers.
Lasand la o parte ce a facut banca de mai sus, nu sunt necesare comentarii...dar ale voastre sunt chiar prea de tot. Mai puneti mana si mai cititi si reveniti-va
5.2  RE: Primim ce meritam.. trimis de
(29 nov 2010, 23:56:11
Da? Eu cred ca mai bine pui tu mana sa citesti stirile din trecutul nu prea indepartat. Ca orice roman servil, vad ca ai memoria scurta. Chiar te rog sa te interesezi ce a facut statul roman prima oara cand asa-zisa "criza" a dat si pe la noi.
5.3  RE: Primim ce meritam.. trimis de
(30 nov 2010, 00:00:36
P.S. Nu stiu exact daca are rost sa ma implic in vreo discutie daca tu nu intelegi mecanismele functionarii economice ale unui stat. A incercat Boika mai jos sa-ti explice ceva in leg cu BNR, dar ma indoiesc ca...
6.   :)) trimis de
(29 nov 2010, 21:30:53
Bine max..cum zici tu. Guvernantii nostri se imprumuta de la banci ca sa aiba o acoperire legala privind banii murdari si spaga pe care o iau de obicei. O mare parte din banii de la FMI au mers catre BNR, iar cu marea parte din bani s-au platit pensiile si salariile. Cu cealalta parte din bani..mai exact prin controlul lichiditatii, BNR i-a dat drumul pe piata, tot prin intermediul bancilor comerciale, astfel BNR-ul a lasat bancilor mai multe resurse. Dupa aceasta, bancherii vor putea credita statul în cadrul licitaţiilor de vânzare de titluri de stat. Mai pe scurt..bnr-ul da bani cu dobanda bancilor comerciale straine pentru a supravietui dar in acelasi timp, se imprumuta cu bani de la aceleasi banci comerciale cu dobanzi foarte mari pentru platirea bugetarilor..
7.   Pentru MAX trimis de
(30 nov 2010, 08:30:27
Banii de la FMI au ajuns la BNR si parte la bancile comerciale. Nu mai exista nici o banca de stat, toate bancile au actionariat majoritar strain. Deci statul roman s-a imprumutat - ne-a amanetat viitorul nostru si multor generatii de acum inainte si a dat banii la bancile comerciale. Si acum acelasi stat, ia banii de la banci, cu dobanda, ca sa platesca salarii. Practic, noi ca popor, platim de 2 ori dobanda pe aceiasi bani: o dobanda la FMI&Co. si o dabanda la banci. Ca persoana privata sau ca firma nu iti poti permite asa "afaceri" fiindca dai faliment urgent. Dar ca tara ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei