Conform actualelor prevederi legale, patronii care încadrează în muncă tineri care abia au terminat o şcoală ori persoane de peste 45 de ani primesc o subvenţie consistentă de la stat, care acoperă timp de un an de zile o parte importantă a salariului oferit angajatului. Din păcate, deşi legea există şi este în vigoare, ea nu mai este pusă în aplicare dintr-un motiv binecunoscut în această perioadă: nu mai sunt bani.
Subvenţionarea locurilor de muncă se face în baza Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,la articolul 80 prevăzându-se sumele pe care statul le suportă în cazul proaspeţilor absolvenţi, iar la articolul 85 cele pentru persoanele de peste 45 de ani. Condiţia este ca respectivele persoane să figureze în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), iar raţionamentul acordării acestor bani este foarte simplu. Analizele de pe piaţa muncii arată că tinerii care abia au ieşit de pe băncile şcolii şi nu au apucat să profeseze, respectiv adulţii rămaşi fără loc de muncă după 45 de ani, sunt categoriile de şomeri care îşi găsesc cel mai greu serviciu, patronii în general evitându-i. În aceste condiţii, subvenţionarea locului de muncă era un important stimulent pentru angajatori. De exemplu, cei care angajează un tânăr absolvent primesc, conform legii, o subvenţie pentru salariul absolventului cuprinsă între 500 şi 750 de lei lunar, funcţie de nivelul de studiu al tânărului. Aşadar sume importante, banii fiind acordaţi timp de un an de zile, iar angajatorul având doar obligaţia de a păstra tânărul la locul de muncă minimum trei ani de zile.
Au fost bani doar pentru 312 convenţii
Din păcate, din luna octombrie banii pentru aceste subvenţii s-au epuizat.
„În cursul acestui an agenţia noastră a încheiat un număr de 312 convenţii, privind subvenţionarea unor locuri de muncă ocupate de absolvenţi sau şomeri de peste 45 de ani, suma în contul subvenţiilor depăşind 2,4 milioane de lei. Începând cu luna octombrie fondurile pentru această filă de buget s-au epuizat, astfel că am fost nevoiţi să respingem cererile care au mai venit”, ne-a declarat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Este şi cazul unei societăţi comerciale cu sediul pe strada Zamcei din Suceava, care vroia să încadreze în muncă un tânăr şi care, printr-o adresă din 2 noiembrie a.c., a fost anunţată că dosarul nu-i poate fi aprobat.
„La capitolul bugetar din care se subvenţionează ocuparea locurilor de muncă vacante cu absolvenţi ai ultimei promoţii de învăţământ, pentru anul 2010 nu mai sunt sume disponibile în vederea încheierii de noi angajamente legale, respectiv convenţii. ... Acest lucru nu poate fi imputat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava deoarece nu este ordonator principal de credite. Prin urmare Convenţia nu poate fi semnată şi vă restituim alăturat documentaţia depusă”, se arată în hârtia semnată de directorul executiv al AJOFM Suceava, Aurelia Focşa.
Nemulţumiţii pot alege calea instanţei
Cei care aşteptau să fie beneficiari ai acestor sume consideră că nu este legal ca o măsură de subvenţionare a locurilor de muncă, prevăzută de o lege în vigoare, să fie respinsă. Pentru ei există calea instanţei de judecată, unde ar putea cere respectarea legii şi eventual primirea retroactivă a banilor în contul subvenţiei. Juriştii de la AJOFM spun însă că o astfel de contestaţie în instanţă nu ar avea sorţi de izbândă, asta pentru că Legea 500/2002, Legea finanţelor publice, interzice angajarea de cheltuieli în condiţiile în care nu există un buget aprobat. Următoarea filă de buget pentru aceste subvenţii ar urma să fie virată AJOFM Suceava la începutul anului viitor.