Administraţiile locale din judeţul Suceava, instituţiile publice şi unităţile de cult vor putea beneficia de apă cală şi căldură, aproape gratis, dacă îşi vor instala sisteme de încălzire care folosesc energii regenerabile, precum energia solară, eoliană, geotermală, hidro sau biomasă, cu costuri foarte mici, prin programul Casa Verde care se adresează persoanelor juridice.
Comisariatul Regional Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu a anunţat că, odată cu apariţia „Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire - beneficiari unităţi administrativ teritoriale, instituţii publice şi unităţi de cult” aprobat prin Ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1741/ 2010, publicat în Monitorul Oficial, sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă, comunităţile locale din judeţ, dar şi instituţiile publice şi unităţile de cult putând profita de şansa oferită, de a monta astfel de echipamente la costuri subvenţionate cu până la 90%.
“Beneficiarii au posibilitatea înlocuirii surselor convenţionale (clasice) de încălzire cu minim de investiţie din fonduri proprii şi a susţinerii dezvoltării unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului. Avantajele pe termen scurt, mediu şi lung sunt concretizate în amortizarea rapidă a contribuţiei proprii de 10%, prin reducerea facturilor pentru la utilităţi (încălzire); reducerea poluării mediului prin scăderea emisiilor ; protejarea resurselor neregenerabile, iar energia fotovoltaică şi eoliană reprezintă o soluţie viabilă pentru locaţiile care nu beneficiază în prezent de racordare la reţeaua naţională de electricitate”, a precizat comisarul regional de Mediu, Diana-Mihaela Găspărel.
Subvenţii de până la un milion de euro
Sumele maxime ce pot fi obţinute de fiecare aplicant sunt:
- 2.000.000 lei pentru instituţiile publice;
- 500.000 lei pentru unităţile de cult;
- 4.000.000 lei pentru unităţile administrative teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000;
- 3.000.000 lei pentru unităţile administrative teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000- 100.000;
- 2.000.000 lei pentru unităţile administrative teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000- 50.000;
- 1.000.000 lei pentru unităţile administrative teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000- 20.000;
- 500.000 lei pentru unităţile administrative teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000.
Cuantumul finanţării care poate fi obţinut de la Administraţia Fondului pentru Mediu reprezintă însumarea valorilor tuturor obiectivelor pentru care se solicită finanţare de către un solicitant.
Şefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava a adăugat că instituţia pe care o conduce va pune â la dispoziţia celor interesaţi toate informaţiile pe care le deţine în acest domeniu, dar şi în alte domenii utile în care are competenţe conform legislaţiei în vigoare.