Tot mai mulţi suceveni care trec pragul Centrului Judeţean de Transfuzii pentru a da sânge sunt respinşi la donare deoarece nu îndeplinesc criteriile de donare.
În noiembrie, numărul celor care s-au prezentat la recoltare dar au fost refuzaţi a crescut simţitor, fiind zile în care s-au înregistrat şi câte zece cazuri de acest gen. Situaţia a fost explicată joi, de directorul unităţii, dr. Maria Pilat, prin faptul că a crescut numărul persoanelor aflate la prima donare, care nu cunosc regulile şi cred că donarea este permisă în orice condiţii.
Număr mic de donatori
„Am avut foarte mulţi aparţinători, rude, prieteni, vecini ai unor persoane bolnave, care se aflau în spital şi necesitau transfuzii. Au fost respinşi deoarece fie erau prea bătrâni, fie erau obezi şi aveau colesterolul mare sau, dimpotrivă, erau anemici. Alţii sufereau de afecţiuni cronice şi se aflau sub tratament sau erau răciţi, în timp ce unii consumaseră în prealabil alcool, au venit la donare imediat după o petrecere. Erau persoane venite pentru prima dată la donare şi nu ştiau care sunt regulile, le-au aflat de la noi”, a spus medicul.
Maria Pilat a arătat că, în noiembrie, numărul de donatori s-a menţinut scăzut, cifra fiind de aproximativ 500 de persoane venite la donare, la fel ca şi în octombrie. În ciuda numărului mic de donatori, directorul Centrului de Transfuzie spune că frigiderele unităţii sunt destul de pline, cantitatea de sânge fiind suficientă pentru a face faţă cererilor de urgenţă adresate de spitale.
„Avem toate grupele, stăm un pic mai prost la A II”, a spus medicul, care speră la o revigorare a activităţii în decembrie, când, de obicei, numărul celor care doresc să dea sânge creşte, mulţi dintre aceştia stimulaţi şi de tichetele de masă oferite după recoltare, drept recompensă.
Regulile la donare
Potrivit normelor în vigoare, pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.
Pe de altă parte, potrivit legii, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.