Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a organizat, ieri, o întâlnire cu procesatorii de carne şi lapte din judeţ, ocazie cu care aceştia au fost avertizaţi să nu mai facă rabat în privinţa respectării normelor sanitar-veterinare, cel puţin câţiva dintre ei fiind deja descoperiţi cu nereguli grave. Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, a anunţat că la trei unităţi de procesare au fost descoperite recent nereguli, în cazul a două dintre acestea fiind sistată activitatea.
„Dacă mai găsim o singură abatere, pregătiţi-vă să închideţi definitiv abatorul”
Cea mai grosolană încălcare a legislaţiei a fost constatată la abatorul SC Nicşan Călineşti SRL. Aşa cum a relatat Monitorul de Suceava încă de săptămâna trecută, pe un câmp din apropierea abatorului au fost găsite tone de deşeuri de animale, cele mai multe aruncate într-un şanţ lung de aproape 50 de metri. Administratorul unităţii, Maria Nicşan, a încasat două amenzi în valoare de 80.000 de lei, iar activitatea abatorului a fost sistată până când deşeurile vor fi duse la incinerare, iar zona în care au fost aruncate acestea va fi igienizată.
„Trebuie să ne luptăm mult timp de acum încolo ca să scoatem această pată de pe faţa Bucovinei, să ştergem acele imagini cu tonele de organe în putrefacţie, pe câmp. Dacă mai găsim o singură abatere, pregătiţi-vă să închideţi definitiv abatorul”, a fost mesajul lui Dulgheru către Maria Nicşan.
Probleme cu igiena şi lipsa de documente de provenienţă a animalelor
Şeful DSVSA Suceava a mai anunţat că, din cauza condiţiilor de igienă precare, a fost închisă temporar şi unitatea Lacto Zaharia din Frumosu. De asemenea, probleme au mai fost descoperite şi la SC Prodincom Suceava, unde s-au găsit 15 oi sacrificate, a căror provenienţă nu a putut fi stabilită deoarece lipseau obligatoriile documente de însoţire.
Sanitar-veterinarii i-au avertizat pe procesatori că au numeroase semnale privind animale intrate la abatorizare fără nici un fel de acte de provenienţă (ceea ce înseamnă că nu există nici o garanţie că acestea sunt sănătoase) pentru verificarea trasabilităţii urmând a se efectua inclusiv controale în trafic, împreună cu Poliţia.
Se vor înteţi controalele
„Vreau să vă anunţ că începând de astăzi controalele vor fi mult mai intense. Până acum am considerat că nu e normal ca agentul economic să fie controlat tot timpul, m-am gândit să fie lăsat să muncească, însă se pare că unii nu au înţeles cum trebuie această toleranţă. Nu uitaţi că aveţi ştampilă ovală, faceţi comerţ intracomunitar, şi acesta nu se poate face oricum”, a fost mesajul de avertizare al doctorului Petrea Dulgheru, la şedinţa de instruire cu procesatorii desfăşurată ieri la Conacul Domnesc.
În prezent, în judeţ există 15 unităţi de procesare carne şi 22 de procesare lapte care pot face comerţ în spaţiul UE, iar alte câteva urmează să se deschidă la începutul anului viitor.
(26 nov 2010, 12:02:31