Municipiul Câmpulung Moldovenesc rămâne în beznă în fiecare noapte, timp de trei ore, măsura fiind dispusă de conducerea primăriei locale pentru a se face economie la buget. Discutabila decizie este dezaprobată aproape unanim de localnici, oamenilor fiindu-le frică să mai iasă din case, în timp ce hoţii şi tâlharii au acum un aliat de nădejde: bezna.
Pentru poliţişti, pompieri şi şoferii de pe ambulanţe, urgenţele care apar în intervalul orar 1.00-4.00, când toate cele peste 2.000 de lămpi de iluminat din municipiu se sting, sunt un adevărat coşmar. Printre gropile de pe străzile secundare ale municipiului şi în beznă, maşinile de intervenţie nu au cum să ajungă în timp util la urgenţele sesizate. Şi mai grav este că hoţii îşi pot face de cap la adăpostul întunericului.
Un caz elocvent în acest sens este tâlhăria petrecută în noaptea de 16 spre 17 noiembrie a.c., când, puţin după ora 2.00, o vânzătoare de la un magazin non-stop a fost prădată. Un individ rămas deocamdată necunoscut i-a pus femeii cuţitul la gât şi, sub ameninţare, i-a luat 400 de lei dintr-un sertar, dispărând în noapte. Surse judiciare au precizat că tâlharul a fost surprins de o cameră video, însă, din cauza beznei, nu a putut fi recunoscut, plus că, la adăpostul întunericului, a putut dispărea imediat. Aşadar, un caz concret ce a şi fost semnalat de Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc administraţiei locale.
„Toate comunele arondate Poliţiei noastre au iluminat public pe timp de noapte, doar în municipiu s-a ajuns la această situaţie. Fără îndoială această întrerupere a iluminatului încurajează infractorii şi îi pune în pericol pe cetăţenii oneşti ai municipiului”, ne-a declarat comisarul Dan Zoltan Apopei, şeful Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Primarul din Câmpulung, imposibil de găsit
În ultimele zile am încercat să-l contactăm pe primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Şerban, atât pe două telefoane mobile, cât şi pe numărul fix de la secretariatul instituţiei. Din păcate, la telefoanele mobile acesta nu a răspuns, iar de la secretariat ni s-a comunicat că este pe teren. În cele din urmă, viceprimarul Mihăiţă Negură a fost cel care ne-a explicat cum stau lucrurile. El a arătat că factura la energie electrică achitată în fiecare lună în contul iluminatului public este imensă, în jur de 50.000 de lei, după cum se ştie municipiul fiind foarte întins. S-au căutat soluţii pentru reducerea facturii, s-a identificat una şi s-a trecut la efectuarea unui test.
Pe 30 noiembrie se decide dacă municipiul mai rămâne în beznă
„Am decis să oprim iluminatul public între orele 1.00 şi 4.00 din noapte, pe o perioadă de o lună şi jumătate. Noi, executivul, am luat decizia, vedem câtă economie se realizează şi apoi stabilim dacă măsura rămâne în vigoare”, ne-a spus Negură.
El a admis că această întrerupere are şi părţi negative, în special cea legată de încurajarea infractorilor, şi este posibil ca după 30 noiembrie, când se încheie perioada de test începută pe 15 octombrie, să se revină la iluminatul public pe întreg parcursul nopţii. Întrebat dacă nu este posibil ca măcar o parte a străzilor să fie iluminate, el a precizat toate lămpile de iluminat se întrerup şi se pornesc simultan, astfel nici aceasta nu este o soluţie.
(26 nov 2010, 12:49:06