Persoanele cu HIV/SIDA din judeţ riscă să rămână, de luna viitoare, fără tratamentul gratuit, asigurat de stat. Din cauza costurilor enorme, între 500 şi 3.000 de euro lunar, pentru un pacient, bolnaviinu îşi pot cumpăra singuri medicamentele, nici chiar cu preţul vieţii. În tot acest timp, sistemul de asigurări de sănătate, care ar trebui să-i protejeze, lucrează cu un buget insuficient.
În timp ce medicii spun că nu au bani pentru a le asigura medicaţia, bolnavii se îndreaptă tăcuţi spre moarte.
Medicamente pe sponci
„Aproape zilnic primesc telefoane de la bolnavi care-mi spun că nu au medicamente. S-ar putea ca în luna decembrie să rămânem fără tratament. Suntem condamnaţi la moarte!” a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu prilejul Zilei Mondiale Anti-SIDA, marcată pe data de 1 decembrie, Dorina Vasile, preşedinta Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni.
Dorina Vasile a explicat că fondurile sunt insuficiente, iar bolnavii nu-şi pot face tratamentul complet şi la timp. Ea a arătat că în lipsa unei medicaţii adecvate bolnavii dezvoltă rezistenţă la tratament şi au nevoie de o schemă terapeutică nouă, care este şi mai costisitoare.
Fonduri la jumătate
Coordonatorul judeţean al programului de HIV/SIDA din judeţ, dr. Corina Stănescu, a confirmat situaţia, arătând că fondurile alocate în 2010 au asigurat doar 40-50% din necesar, condiţii în care foarte mulţi pacienţi şi-au luat medicamentele discontinuu sau au renunţat complet la tratament.
„Rezolvarea situaţiei, nu ştiu de cine ţine. Trebuie luată o decizie la nivel înalt. Din păcate, de mulţi ani costul mediu pe pacient nu a mai fost actualizat. Virusul devine violent din cauza întreruperii terapiei şi atunci se schimbă schema de tratament, ceea ce înseamnă alte costuri, costuri care sunt enorme”, a spus medicul Corina Stănescu.