Furturile de autoturisme reprezintă o serioasă problemă în judeţul Suceava. Numărul de furturi a crescut constant în ultimii ani, odată cu acest salt crescând şi numărul de fapte rămase cu autori necunoscuţi. Sunt oameni care nu mai ştiu nimic de maşinile lor de ani de zile, iar speranţele de a şi le mai recupera vreodată sunt foarte mici.
Conform statisticilor de la nivelul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în 2007, în judeţ au fost sesizate 48 de furturi auto, în 2008, numărul lor a ajuns la 58, pentru ca anul trecut să se ajungă la 63 de dosare de acest gen. Tendinţa de creştere pare să se menţină şi în 2010, în primele zece luni poliţia înregistrând alte 53 de cazuri de furturi auto.
Din păcate, poliţia nu a putut să rezolve toate aceste cazuri, unele maşini dispărând de parcă nu ar fi existat niciodată. Din anul 2007 şi până în prezent s-au înregistrat 37 de furturi auto rămase cu AN (autori necunoscuţi), patru fiind din 2007, nouă din anul 2008, 16 din 2009, în timp ce opt sunt recente, din acest an.
Cele mai multe vehicule sustrase sunt autoturisme, însă nu lipsesc nici autoutilitarele ori excavatoarele dispărute fără urmă.
Furturile, comise de tineri teribilişti, dar şi de hoţi profesionişti
Încă de la început trebuie spus că furturile auto se împart în mai multe categorii. Unele maşini sunt furate de puşti teribilişti care gonesc cu acestea câţiva kilometri şi apoi le abandonează. Această categorie de hoţi vizează aproape exclusiv Dacii vechi, uşor de deschis şi de pornit.
„Din totalul furturilor de autovehicule, circa 65% îl reprezintă aceste aşa numite furturi de folosinţă, faptele fiind comise în special de tineri pentru a se plimba sau a comite alte infracţiuni de natură judiciară, după care la scurt timp le abandonează”, a declarat inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Restul de 35% dintre furturi sunt de o cu totul altă factură. Autoturisme străine, în special mărcile Audi, BMW, VW sau Mercedes, dispar din parcare, de obicei pe fondul neglijenţei proprietarilor, de multe ori aceştia uitând cheile în contact şi portierele deschise.
„Se observă preferinţa autorilor de furturi de auto pentru maşinile care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, autovehicule uzate fizic şi tehnic sau avariate, în vederea dezmembrării şi folosirii pieselor şi subansamblelor rezultate”, a mai precizat inspectorul de poliţie.
Comercianţi de autoturisme la mâna a doua, pe lista hoţilor de maşini
Poliţiştii ţin să mai atragă atenţia asupra unui alt aspect foarte important. Un mod de operare mai nou este practicat chiar de samsarii de autoturisme la mâna a doua. Ei oferă clientului doar un set de chei (spun că doar pe acestea le au) după care îl filează pe noul proprietar şi sustrag foarte simplu autoturismul, cu dublurile cheii de contact.
Un caz care ar putea intra în această categorie, însă din păcate nu a putut fi probat, este şi cel al suceveanului Constantin Palade. În octombrie 2008 acesta şi-a cumpărat din târgul de maşini de la Cumpărătura un autoturism Audi A4, fabricat în 2000. L-a achiziţionat cu un preţ suspect de bun, însă bucuria noului proprietar s-a stins brusc după două săptămâni, când maşina i-a dispărut din faţa blocului. Nimeni nu a văzut sau auzit nimic, fiind foarte probabil ca maşina să fi fost furată cu un rând de chei potrivite. Deşi păgubitul a reclamat la poliţie acest aspect, oamenii legii nu au reuşit să ducă la capăt nici o pistă de lucru. Nici acum, la mai bine de doi ani distanţă, omul nu şi-a mai văzut maşina.
În unele cazuri de furturi auto, indiciile poliţiei duc spre grupări specializate în astfel de fapte. Putem aminti aici de doi fraţi, care locuiesc în Soloneţ şi Arbore, cărora, în interval de un an de zile, li s-au furat maşinile, microbuze Mercedes Sprinter, şi aceste cazuri fiind deocamdată cu autori necunoscuţi.
Cum să vă feriţi de hoţi
După cum am mai amintit, de foarte multe ori, furturile se produc pe fondul neglijenţei proprietarilor. Poliţia are câteva recomandări generale pentru toţi şoferii. În primul rând, cheile nu trebuie lăsate niciodată în maşină, iar la plecarea de lângă aceasta trebuie să verificaţi dacă toate geamurile şi uşile sunt închise. Este o mare eroare, avertizează Poliţia, ca setul de chei de rezervă să fie lăsat în maşină, hoţii profesionişti cunoscând toate locurile folosite pentru dosirea acestora. Niciodată autoturismul nu trebuie lăsat pornit, multe vehicule fiind furate de le benzinării, ATM-uri, farmacii sau chiar de la semafor. Obiectele de valoare lăsate în maşină atrag întotdeauna hoţii, în timp ce lăsarea actelor în maşină reprezintă o altă eroare, în caz de furt vehiculul putând fi vândut extrem de uşor. Bineînţeles, foarte important este ca sistemele de protecţie din fabricaţie (cele mai bune sunt cele care opresc alimentarea cu combustibil) şi alarmele să funcţioneze.
(25 nov 2010, 11:55:40