Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Suceava a primit undă verde pentru a-şi continua activitatea încă trei ani, în urma unui control de evaluare efectuat săptămâna trecută de o comisie din care au făcut parte şi specialişti din alte judeţe, respectiv câte un medic din Iaşi şi Bistriţa-Năsăud şi un inginer auto din Bacău.
Aşa a informat ieri, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, care a arătat că SMURD Suceava urmează să primească autorizaţia care atestă faptul că îndeplineşte standardele Uniunii Europe de funcţionare.
“Totul a fost în regulă, chiar la superlativ”
Potrivit responsabilului de relaţiile cu presa al DSP, experţii comisiei au verificat o serie de aspecte, printre care modul de organizare a serviciului, dotarea autosanitarelor cu aparatură medicală, medicamente şi materiale sanitare, pregătirea profesională a paramedicilor, spaţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, respectarea normelor de igienă.
“Totul a fost în regulă, chiar la superlativ. Se vede că este vorba de o unitate militară”, a spus Adrian Popescu.
El a adăugat că, în acest moment, sunt autorizate sau în curs de autorizare singurele două unităţi din judeţ care asigură activitatea de urgenţă prespitalicească, după ce, în primăvară, Serviciul de Ambulanţă Suceava a obţinut autorizaţia, în urma unui control similar.
Trei autosanitare şi 64 de paramedici
“Cei doi operatori trebuie să colaboreze, mai ales în situaţiile critice, cum a fost accidentul feroviar de luni seară, din satul Molid, comuna Vama. Nu sunt servicii concurente, ci servicii complementare, care se ajută reciproc”, a punctat Adrian Popescu.
În judeţ, SMURD este activ în oraşele Suceava, Siret şi Vatra Dornei, unde intervine cu câte o autospecială. Numărul total de paramedici antrenaţi în acest serviciu este de 64.