Sucevenii sunt încă reticenţi în privinţa paşapoartelor biometrice, deşi acestea le oferă o libertate mai mare de mişcare atunci când vor să călătorească în ţări precum Statele Unite ale Americii sau Israel.
Deşi paşapoartele biometrice au valabilitate cinci ani, iar cele tradiţionale doar un an, iar diferenţa de preţ este de 60 de lei, doar o treime dintre sucevenii care şi-au făcut paşaport nou în ultimul an au optat pentru paşaportul electronic. Conform datelor furnizate de şefa Serviciului Paşapoarte al judeţului Suceava, comisar-şef Angela Irimia, din data de 23 noiembrie 2009, când a început eliberarea paşapoartelor electronice în judeţul Suceava şi până în 23 noiembrie a.c., s-au înregistrat 28.884 de cereri de eliberare a paşapoartelor: 27.082 la ghişeele serviciului şi 1.802 la misiunile diplomatice din străinătate.
Dintre cererile primite prin cele trei ghişee ale serviciului, 17.466 (64.5%) au fost pentru paşapoarte temporare simple şi doar 9.616 (35,5%) pentru paşapoarte electronice simple.
Comisarul-şef Irimia a arătat că, de la un an la altul, solicitările de paşapoarte au înregistrat o scădere, motivată de posibilitatea persoanelor peste 14 ani de a călători în statele membre ale Uniunii Europene pe baza cărţii de identitate aflată în termen de valabilitate.
Românii din străinătate pot solicita paşaport la orice misiune diplomatică a României
Copiii sub 14 ani pot călători oriunde în străinătate numai pe baza paşaportului temporar sau electronic simplu. Legislaţia permite ca, numai pentru copiii sub 14 ani, aflaţi în situaţii deosebite, care nu pot fi prezenţi la fotografiere (sugari, cu disabilităţi, accidentaţi etc)să se solicite paşaport temporar, cu valabilitate 12 luni, prin scanarea fotografiei tip paşaport (3,5 x 4,5 cm). În acest caz este necesară prezenţa ambilor părinţi pentru certificarea fizionomiei copilului.
Şefa serviciului a precizat că, din luna februarie a acestui an, cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cereri de eliberare a paşapoartelor electronice sau temporare (clasice) la toate misiunile diplomatice ale României în străinătate, costurile fiind în jurul sumei de 100 euro.
“Prin folosirea acestei oportunităţi s-ar evita aglomeraţia care se produce în anumite momente ale anului, când este cunoscut că aceştia se întorc în ţară (în perioada sărbătorilor pascale, a vacanţei de vară şi a sărbătorilor de iarnă) şi doresc să-şi rezolve cu operativitate toate problemele”, a spus comisarul-şef Irimia.
În ţară, un paşaport temporar simplu costă 216 lei şi se emite în aceeaşi zi sau în cel mult trei zile lucrătoare, iar paşaportul electronic simplu costă 276 lei şi se emite în 14 zile calendaristice.
(24 nov 2010, 11:28:05
Bine ca nu au aceeasi problema cand au carduri bancare cu chip (pe care sunt stocate tot informatii personale, ca doar n-o fi harta Romaniei).
...popor plin de ipocriti si retardati.