Municipiul Suceava va trebui să aibă cel puţin cinci farmacii non-stop, în condiţiile în care în momentul de faţă există doar una. Obligatoriu, câte o farmacie deschisă zi şi noapte vor trebui să aibă şi municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Aşa prevede noua lege a Farmaciei, care va intra în vigoare de la anul şi ale cărei criterii au fost anunţate săptămâna trecută de ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla.
Potrivit noilor reglementări, asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei este obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20.000 de locuitori. Metodologia de funcţionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România, în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.
O singură farmacie din municipiul Suceava asigură acum permanenţa
În aceste condiţii, municipiul Suceava, care are aproximativ 110.000 de locuitori, va trebui să aibă minim cinci farmacii non-stop, în timp ce Fălticeni, cu circa 30.000 de locuitori, Rădăuţi, cu peste 27.000 de locuitori, şi Câmpulung Moldovenesc, cu circa 20.000 de locuitori, vor trebui să aibă câte una. Măsura nu va fi obligatorie pentru Vatra Dornei, care are 16.000 de locuitori, Gura Humorului, cu 15.000, şi Siret, cu aproximativ 10.000 de locuitori.
Reprezentanţii farmaciilor spun însă că este greu pentru unităţile de profil să susţină program de noapte. Ei au explicat că o farmacie care funcţionează non-stop are nevoie de minimum şapte farmacişti angajaţi, context în care costurile cu salariile sunt foarte mari. În momentul de faţă, în municipiul Suceava, singura farmacie care asigură permanenţa pe timp de noapte este fosta unitate farmaceutică nr. 68, ce aparţine de Dornafarm, situată lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
Noile criterii pentru înfiinţarea farmaciilor din 2011, anunţate joi, de ministrul Sănătăţii
Cseke Attila a prezentat joi proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. „Modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate având în vedere că la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare. Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei. Mai mult, dacă eliminăm acest criteriu, există pericolul transferului farmaciilor din mediul rural în cel urban”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Noua Lege a Farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 m de o altă farmacie comunitară.
Farmaciile sunt interzise în centre comerciale, gări şi aerogări
De asemenea, în noua formă a legii, s-a eliminat excepţia înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.
Conform noilor prevederi, de la anul, o farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială, în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni.
„În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective”, a spus Cseke Atilla.
Farmaciile şi drogheriile, obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate
O altă prevedere importantă este aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef. Dacă până în prezent farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, în baza noilor prevederi legale va putea deveni farmacist-şef doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţin doi ani în profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază.
În noua lege sunt incluse şi prevederi în premieră, astfel că va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare, măsura urmărind realizarea calităţii actului farmaceutic.
De asemenea, farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii.
Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.
(22 nov 2010, 12:04:33
Hello!!! Sunt municipii/orase statiune!Ce aflux de turisti au in perioade de sezon, de exemplu...Uneori poti vorbi de o dublare a populatiei...Du-te in orice satuc din "occident" si vei gasi o farmacie deschisa undeva...La noi, la Spital - la Urgente, nu gasesti nimic...Poate doar supozitoare cu promisiuni electorale...