Proiectele de împădurire susţinute cu fonduri europene nu sunt atractive pentru suceveni nici măcar după anunţata majorare a sumelor alocate pentru împădurirea terenurilor agricole. Asta arată că nu neapărat sumele mici, de 1.100-1.500 de euro/ hectar au fost principalul impediment în derularea programului „Prima împădurire a terenurilor agricole” şi nici faptul că „banii europeni sunt greu de furat”, vehiculat ca un fel de „scuză” a gradului redus de absorbţie a fondurilor UE.
Omul de afaceri dornean Florin Usatiuc, de meserie inginer silvic, se ocupă de mai bine de un an de lucrări de împădurire cu bani comunitari, numai că nu în România, ci în Germania.
Prin firma sa, subcontractează lucrări forestiere licitate de firmele autohtone în Germania şi, cu muncitori angajaţi din zona Dornelor, înfiinţează plantaţii de pădure pe terenuri agricole. Potrivit lui Usatiuc, câştigul net al unui muncitor dornean care lucrează la exploatări forestiere şi la împăduriri în Germania este de 800 de euro pe lună. Suma minimă alocată de nemţi pentru împăduriri este de 5.000 de euro/ha, faţă de maximum 4.500 euro/ ha, cât va fi acordată în România de anul viitor sau maximum 1.500 de euro, cât a fost anul acesta.
În Germania, plata se face şi la fir plantat, între 7 şi 25 de eurocenţi/fir, în funcţie de tipul de sol, utilaje, condiţii de lucru, specia plantată etc.
L-am întrebat de Florin Usatiuc dacă la 4.500 euro/ha ar fi interesat să acceseze proiecte de împădurire şi în România.
„Chiar dacă sumele ar fi comparabile, seriozitatea nu este. La noi întotdeauna se va găsi cineva care să-ţi ia cârnaţii din fasole. În Germania noi suntem subcontractori, nu avem voie să licităm direct, ei îşi protejează firmele lor. Firma germană care câştigă licitaţia nu-şi opreşte foarte mult, că au bun simţ; comisionul lor este de minimum 15 şi maximum 50 la sută, iar în ziua stabilită pentru plată, banii se dau fără discuţie. Oamenii noştri preferă să lucreze acolo”, a spus Florin Usatiuc.
„Vămuirea succesivă şi birocraţia excesivă”, două motive care ţin oamenii de afaceri departe de banii europeni în România
Alte motive care îl determină pe Florin Usatiuc să se ţină departe de lucrările de împădurire din România mai sunt „vămuirea succesivă şi birocraţia excesivă”.
Silvicultorul dornean a mai precizat că până acum a lucrat cu oamenii săi numai în Germania, dar şi-a extins sfera de interes în Austria şi Franţa şi speră să prindă câteva contracte bune şi în aceste state.
La această oră, pe „şantierele de împăduriri” din Germania lucrează cel puţin 200 de dorneni, cu contracte de muncă pe perioadă limitată.
Pentru programul „Prima împădurire a terenurilor agricole", fondurile totale nerambursabile alocate României depăşesc 269 de milioane de euro (contribuţie publică naţională şi comunitară) şi vor putea fi utilizate timp de şapte ani. Valoarea finanţării este de 70% din costul primei pentru înfiinţarea plantaţiei şi ajunge la 80% pentru împăduririle efectuate în zone defavorizate.
Programul poate fi accesat de orice proprietar de pădure, privat sau de stat - persoane fizice, juridice, asociaţii şi autorităţi publice locale care deţin teren agricol. O condiţie importantă pentru a primi aceşti bani este ca suprafaţa propusă pentru împădurire să fie de minimum jumătate de hectar, iar proprietarul să aibă acte pentru terenul aflat în proprietate.
Beneficiarul va putea depune cererea de plată pentru decontarea cheltuielilor doar în perioada 1 martie - 15 mai a anului, dar nu mai târziu de doi ani de la semnarea contractului de finanţare.
Banii disponibili sunt pentru lucrările de înfiinţare a unei plantaţii, lucrări de întreţinere şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi. Prima pe hectar a fost în acest an între 1.092 şi 1.520 de euro, iar de anul viitor va creşte până la maximum 4.500 de euro. Pentru lucrările de întreţinere prima se acordă timp de cinci ani, de la data înfiinţării plantaţiei, iar plata compensatorie este fixă, anuală pe hectar.
Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic sunt acoperite tot din aceste prime, însă nu pot depăşi 10% din valoarea eligibilă a acestuia (de exemplu, 70 de euro pe hectar pentru suprafeţe de până la 50 de hectare, 50 de euro pentru suprafeţe între 50 de hectare şi 150 de hectare sau 30 de euro pentru suprafeţe mai mari de 150 de hectare, la sumele care au fost valabile pentru prima sesiune).