sâmbătă, 20 nov 2010 - Anul XV, nr. 274 (4565)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Realizare

Cel mai prestigios premiu ştiinţific românesc pentru două lucrări editate de Muzeul Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai important premiu al comunităţii ştiinţifice româneşti- Premiul Academiei Române- a fost acordat pentru două lucrări editate de Muzeul Bucovinei. Juriul Academiei, întrunit joi după-amiază, a decis să acorde cel mai prestigios premiu ştiinţific românesc volumelor „Botanica Poporană Română” – vol.I, al lui Simion Florea Marian, ediţie îngrijită de muzeograful Aura Brădăţan, şi „Catalogul Colecţiei Romstorfer. Ceramica Monumentală”, realizat de muzeograf dr. Victoria Paraschiva Batariuc.

Ambele volume au apărut în 2008, la editura Muşatinii, şi au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu aproape 75.000 lei primul şi 40.000 de lei al doilea.

Obţinerea celor două premii a fost apreciată de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie sub autoritatea căreia se află muzeul, drept o recunoaştere la nivel naţional a preocupării pentru activitatea de cercetare şi a calităţii intelectuale a autorilor. Flutur a amintit că „Suceava are singurul muzeu din ţară care în ultimii doi ani a avut patru lucrări premiate de cel mai înalt for ştiinţific din România”, respectiv „Catalogul Colecţiei Romstorfer”, volumul I al „Botanicii poporane”, „Modificări estetice ale picturilor murale din nordul Moldovei şi intervenţii de restaurare”, a lui Oliviu Boldura şi „Teritoriul nord-est carpatic în a doua jumătate a primului mileniu creştin”, a lui Mugur Andronic.

 

Volumele premiate sunt ediţii de lux, distribuite gratuit

„Muzeul mai are pregătite încă două volume importante pentru care căutăm finanţare. Felicit autorii lucrărilor şi muzeul, care s-au preocupat de editarea volumelor, care izvorăsc din tradiţie şi folclor. Aceste premii ne obligă pe noi, Consiliul Judeţean, să-i susţinem financiar, să creăm culoar să lucreze în acest domeniu. Suceava îşi primeşte locul şi în comunitatea ştiinţifică, a cercetării”, a spus Flutur, care a mai precizat că administraţia judeţeană va avea o preocupare mai intensă pentru susţinerea activităţii de cercetare desfăşurată atât la muzeu, cât şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, precum şi pentru strângerea legăturilor cu comunităţile ştiinţifice de la universităţile din Iaşi şi Cernăuţi.

Cele două volume premiate joi de Academia Română au fost editate, potrivit directorului muzeului, Emil Ursu, în tiraj limitat, de câte 1000 de exemplare. Sunt ediţii de lux, disponibile la Muzeul Bucovinei. Nu pot fi vândute, se distribuie gratuit în baza principiului accesului la cultură, adoptat de Ministerul Culturii şi Cultelor.

„Botanica poporană română este ediţia princeps a operei academicianului Simion Florea Marian şi valorifică în întregime monumentalul manuscris inedit - aproximativ 12000 de pagini, fişe şi un ierbar, din perioada 1867-1907, distribuite în 13 volume, a câte opt, 10 sau 11 caiete fiecare. Lucrarea este o veritabilă enciclopedie de cultură populară, cu informaţii dintre cele mai importante pentru studiul lingvistic şi pentru studiul evoluţiei spiritualităţii, tradiţiilor şi obiceiurilor poporului român, astăzi în mare parte dispărute. Volumul I conţine 172 de capitole, plante de la A la F, volumul II are 177 de capitole, plante de la G la P, iar volumul III - 171 de capitole, plante de la P la Z, inclusiv Ierbarul. Volumele conţin denumiri în limba latină, denumiri populare din toate zonele etnofolclorice româneşti, descrierea plantei, locul unde creşte, datini, credinţe, obiceiuri, legende, doine, proverbe, zicători, descântece, vrăji, farmece, întrebuinţări casnice, reţete de medicină populară umană şi veterinară, reţete cosmetice şi culinare, jocuri şi jucării etc.  

Catalogul colecţiei Romstorfer face cunoscută ceramica monumentală din Colecţia Romstorfer păstrată la Muzeul Bucovinei din Suceava, fiind prezentate piesele descoperite acum mai bine de o sută de ani de către arhitectul Karl Adolf Romstorfer, cel care a efectuat primele cercetări arheologice la Cetatea de Scaun din Suceava. Cartea este de larg interes atât pentru cercetători cât şi pentru public”, a precizat directorul Ursu.

Activitatea editorială a Muzeului Bucovinei s-a menţinut susţinută, în ciuda crizei financiare. În 2009 a fost editat, din sponsorizări, volumul dedicat aniversării a 110 ani de existenţă a muzeului şi Anuarul Complexului Muzeal, iar în 2010 a fost reeditat volumul „Suceava- Trecut şi prezent” şi a apărut „Bucovina, o lume care mai există”, în limbile română şi engleză.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai prestigios premiu ştiinţific românesc pentru două lucrări editate de Muzeul Bucovina.
 Vizualizări articol: 1712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cel mai prestigios premiu ştiinţific românesc pentru două lucrări editate de Muzeul Bucovina5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei