Lucrările de modernizare a drumului judeţean Vatra Dornei-Panaci, în lungime de 22 de kilometri, au fost inaugurate ieri de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, alături de care s-au aflat prefectul Sorin Arcadie Popescu, deputatul PD-L Dumitru Pardău, reprezentanţi ai constructorilor, ai administraţiilor locale din zonă şi consilieri judeţeni democrat-liberali.
Investiţia a fost realizată cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, de către consorţiul format din societăţile Conbucovina, Cominco şi Eurostrade, şi a costat 38,7 milioane de lei fără TVA. De-a lungul drumului au fost construite 47 de poduri şi podeţe, 200 de metri liniari de drenuri, 7.500 de metri de şanţuri dalate şi 100 de metri de ziduri de apărare.
Preşedintele Consiliului Judeţean a apreciat importanţa investiţiei, arătând că aceasta reprezintă „o lucrare strategică, o deschidere a Bucovinei către Ardeal”.
El a făcut un apel la primarii din localităţile prin care trece drumul modernizat să ia măsuri pentru ca gardurile şi faţadele caselor aflate în zona arterei de circulaţiei să arate frumos.
„Fac apel la primari să ia măsuri pentru a reabilita faţadele caselor şi gardurile de la marginea drumului, iar acolo unde trebuie refăcute gardurile şi familiile respective nu au posibilităţi, să le ajute cu lemn, pentru că primăriile au păduri în proprietate. Locuinţele care sunt la drum trebuie să arate frumos, având în vedere faptul că zona este una de maximă importanţă turistică. Mai mare ruşinea să ai garduri trântite acolo unde primăria are 100 de hectare de pădure. E un ABC al civilizaţiei ”, a declarat Flutur.
Drumul scurtează ruta spre Bucureşti cu 110 kilometri
Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că prin darea în folosinţă a drumului care trece prin şapte localităţi sucevene, ruta spre Bucureşti se scurtează cu 110 kilometri.
„E un drum strategic care are ca scop să ajungem la Topliţa şi Târgu Mureş şi să scurtăm distanţa, pentru că de la Vatra Dornei la Topliţa sunt 60 de kilometri, pe când roată, prin Bistriţa, sunt 120 de kilometri. Până la Târgu Mureş sunt 100 de kilometri pe acest drum, iar roată, prin Bistriţa, sunt 220 de kilometri. Distanţele se reduc la jumătate şi drumul spre Braşov şi Bucureşti se scurtează cu 110 kilometri”, a explicat Flutur.
El a adăugat că următoarea mişcare va fi pregătită în prima şedinţă a Consiliului Judeţean, când se va aproba modernizarea drumului de la Panaci în continuare până la Bilbor, limita cu judeţul Harghita. Este vorba de 12 kilometri de drum judeţean, din care patru kilometri prin fond forestier, care vor fi modernizaţi prin programul guvernamental „10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi locale”.
„Este prioritate de grad zero. E bine că am reuşit să scoatem din izolare această zonă şi aici e drumul spre parcul naţional Călimani, e drumul spre localităţi cu potenţial turistic uriaş”, a spus Flutur, care a subliniat că drumul judeţean Vatra Dornei-Şaru Dornei-Panaci este al treilea modernizat prin POR, după Salcea-Vereşti-Roşcani şi Dolhasca-Probota.
Flutur a ţinut să-i mulţumească deputatului democrat-liberal Dumitru Pardău „care este de fapt părintele acestei iniţiative”.
„Astăzi s-a întâmplat un lucru pe care nu l-a mai crezut nimeni. Toată lumea îl pusese pe raftul de promisiuni. A trebuit să fie schimbată administraţia judeţeană ca să obţinem şi finanţare, pentru că degeaba a fost făcut proiectul dacă nu exista şi insistenţă din partea celor care până la urmă politic l-au dus la final. E un mare câştig pentru bazinul Dornelor. Cred că vor creşte schimburile economice, culturale şi pe plan sportiv cu Ardealul”, a declarat la rându-i Dumitru Pardău.