Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Corecţie

Sumele pentru împăduriri cu bani europeni cresc de patru ori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sumele pe care le pot primi românii în cadrul programului „Prima împădurire a terenurilor agricole" va creşte semnificativ de anul viitor. Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat, ieri, la Suceava, că deşi acest proiect finanţat din bani europeni nu este gestionat direct de ministerul său, ci de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, s-a stabilit deja ca de anul viitor sumele acordate pentru împădurirea terenurilor agricole să se majoreze.

„Colegii de la Agricultură vor modifica puţin criteriile pentru că se pare că banii pe care îi dăm pentru prima împădurire, între 1.100 şi 1.500 de euro, sunt prea puţini şi au fost puţine solicitări. Eu am spus încă de când am discutat şi finalizat Ghidul (n.r. Ghidul solicitantului), că ar trebui să se dea între 3.500-4.500 de euro. Va trebui să reanalizăm şi să se dea o sumă mai mare”, a declarat ministrul.

Programul „Prima împădurire a terenurilor agricole" funcţionează în toate statele Uniunii Europene cu succes, iar suma care se acordă fermierilor este decisă de fiecare stat în parte. Mulţi suceveni, îndeosebi foşti muncitori forestieri din zona Dornelor, participă la acest program în Germania şi Austria, deoarece sumele alocate la hectar sunt mult mai mari, în schimb nu au arătat nici cel mai mic interes pentru a aplica în România.

„Concluzia este că trebuie să mărim această sumă şi asta o vom face în primăvară, în a doua sesiune”, a mai spus ministrul Mediului.

Pentru prima sesiune, care s-a derulat în perioada 1 – 29 octombrie, românii au avut la dispoziţie 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, putea primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora.

 

Pentru program pot aplica atât persoane fizice, cât şi asociaţii sau primării

Fondurile totale nerambursabile alocate acestei măsuri  de finanţare depăşesc 269 de milioane de euro (contribuţie publică naţională şi comunitară) şi vor putea fi utilizate timp de şapte ani. Valoarea finanţării este de 70% din costul primei pentru înfiinţarea plantaţiei şi ajunge la 80% pentru împăduririle efectuate în zone defavorizate.

În categoria beneficiarilor intră orice proprietar de pădure, privat sau de stat - persoane fizice, juridice, asociaţii şi autorităţi publice locale care deţin teren agricol. O condiţie importantă pentru a primi aceşti bani este ca suprafaţa propusă pentru împădurire să fie de minimum jumătate de hectar, iar proprietarul să aibă acte pentru terenul aflat în proprietate.

Beneficiarul va putea depune cererea de plată pentru decontarea cheltuielilor doar în perioada 1 martie - 15 mai a anului, dar nu mai târziu de doi ani de la semnarea contractului de finanţare.

Banii disponibili sunt pentru lucrările de înfiinţare a unei plantaţii, lucrări de întreţinere şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi. Prima pe hectar a fost în acest an între 1.092 şi 1.520 de euro (terenurile de la câmpie primesc cele mai mari prime). Pentru lucrările de întreţinere prima se acordă timp de cinci ani, de la data înfiinţării plantaţiei, iar plata compensatorie este fixă, anuală pe hectar.

Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic sunt acoperite tot din aceste prime, însă nu pot depăşi 10% din valoarea eligibilă a acestuia (de exemplu, 70 de euro pe hectar pentru suprafeţe de până la 50 de hectare, 50 de euro pentru suprafeţe între 50 de hectare şi 150 de hectare sau 30 de euro pentru suprafeţe mai mari de 150 de hectare, la sumele care au fost valabile pentru prima sesiune).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sumele pentru împăduriri cu bani europeni cresc de patru ori.
 Vizualizări articol: 938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Sumele pentru împăduriri cu bani europeni cresc de patru ori3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei