Sucevenii sunt foarte interesaţi de folosirea energiei verzi pentru asigurarea căldurii şi apei calde în locuinţe, după cum a remarcat şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a declarat că “Suceava e singurul judeţ care a spart monopolul Transilvaniei la subvenţii pe programul <Casa Verde>”.
El i-a spus acest lucru preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în timpul unei vizite de lucru în teren, pentru a verifica situaţia plantărilor de arbori pe terenurile degradate, afectate de alunecări de teren.
Ulterior, ministrul a reluat discuţia pe această temă, menţionând că programul „Casa Verde” şi-a demonstrat fiabilitatea, în condiţiile în care, de la lansarea sa, din luna iulie, s-au depus deja aproximativ 14.000 de cereri, din acestea, peste 500 fiind deja puse în plată.
“Sistemul e foarte simplu. Depui un dosar simplu, fiecare face investiţia cu un constructor, el decide cu care, totul e să fie făcută cu acte în regulă. Solicitantul predă factura, recepţia şi primeşte banii printr-un cont deschis la o bancă”, a explicat Laszlo Borbely.
El a apreciat judeţul Suceava pentru faptul că se află în topul primelor 14 judeţe care au accesat acest program, fiind singurul judeţ care a spart monopolul Transilvaniei.
“Cele mai multe cereri sunt depuse din judeţele Transilvaniei, dar şi Suceava stă foarte bine, pentru că are 440 de cereri. Oamenii au înţeles cât de important este să primească 6.000 de lei sau 8.000 de lei şi să îşi rezolve problema cu apa caldă şi încălzirea”, a adăugat ministrul Mediului.
Prin programul „Casa Verde”, solicitanţii pot beneficia de subvenţii de până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţia de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice.