Prima groapă ecologică de gunoi a judeţului Suceava ar putea fi funcţională din vara anului viitor, dar numai dacă se vor debloca fondurile europene alocate acestor proiecte. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care a verificat ieri stadiul lucrărilor la prima celulă de depozitare a deşeurilor menajere din judeţul Suceava, a felicitat conducerea Consiliului Judeţean pentru iniţiativa de a demara lucrarea din fonduri proprii, mai ales că singurele gropi de gunoi care mai sunt deschise în judeţ vor fi închise din vara ce urmează.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a explicat ministrului Mediului că lucrările la prima celulă a depozitului ecologic, care ocupă o suprafaţă de şase hectare, sunt realizate în proporţie de aproape 50%.
Reprezentantul firmei Alpine Bau Austria, care execută lucrarea împreună cu Cominco Bucureşti, a precizat că această primă celulă va avea o capacitate de depozitare de 1,8 milioane de tone de deşeuri.
“Aşteptăm aprobarea proiectului de finanţare din fonduri europene. Noi am început deocamdată din surse proprii şi ne-am dori ca din vara anului viitor să putem funcţiona aici, pentru că atunci vor fi închise şi ultimele două gropi de gunoi din judeţ – Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, şi asta ne va obliga să ducem gunoiul în alte judeţe. Forţaţi de situaţie am pornit lucrările înainte şi sperăm să beneficiem de finanţare până la finele anului”, i-a explicat Gheorghe Flutur situaţia actuală ministrului Mediului.
Acesta şi-a manifestat intenţia de a sprijini obţinerea finanţării în cât mai scurt timp, pentru ca lucrarea să poată avansa mai repede, având la dispoziţie şi fondurile necesare.
“E o iniţiativă bună de a demara acest proiect din banii CJ, dar trebuie să ne mişcăm repede, pentru că aceşti bani pot fi recuperaţi din fondurile de post-mediu. Aş vrea să urgentez aceste lucrări. Sper ca în cel mult două – trei luni să semnăm contractul şi atunci această groapă de gunoi trebuie să devină funcţională atunci când se închid celelalte gropi de gunoi din judeţ”, a declarat Laszlo Borbely.
Şeful administraţiei judeţene a adăugat că Suceava a întârziat foarte mult în anii trecuţi cu demararea proiectelor de colectare a deşeurilor, acesta fiind motivul pentru care a trebuit să demareze anul acesta lucrarea din fonduri proprii.
“În 2008, când am devenit preşedinte al CJ, am demarat de la zero acest proiect şi de atunci s-a făcut documentaţia pentru două gropi ecologice, cinci staţii de sortare şi peste 6500 de puncte de colectare în judeţ.
Este un proiect foarte curajos. Suceava, dacă vrea să devină un judeţ turistic, trebuie să aibă rezolvată problema deşeurilor, apei şi canalizării.
Aşteptăm aprobarea proiectului, să putem recupera banii, pentru că e foarte greu să suportăm singuri aceste costuri”, a mai spus Gheorghe Flutur.
Valoarea totală a proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” este de 64 de milioane de euro, din care doar 47,71 milioane de euro reprezintă cheltuieli eligibile, diferenţa trebuind să fie suportată de Consiliul Judeţean şi de administraţiile locale.