Verificarea lucrărilor de împădurire a terenurilor degradate din judeţul Suceava, în vederea combaterii alunecărilor de teren şi a inundaţiilor, a fost una din principalele obiective ale vizitei la Suceava a ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.
Prin proiectele depuse la Ministerul Mediului, dar şi din finanţare proprie, Consiliul Judeţean Suceava a demarat lucrările de împădurire a 186,2 hectare de terenuri degradate. Costul total al lucrărilor este de 5,527 milioane de lei, din care patru milioane de lei au fost obţinuţi de la Administraţia Fondului pentru Mediu, iar aproape 1,5 milioane de lei au fost alocaţi din bugetul Consiliului Judeţean.
Prima oprire a delegaţiei oficiale pentru verificarea acestor lucrări de împădurire a fost în comuna Ciprian Porumbescu, următorul punct de lucru verificat fiind cel din comuna Bălăceana.
Însoţit de preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, de prefectul judeţului, Sorin Popescu, de directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, de şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, de şeful ITRSV, Costel Girigan, ministrul Mediului şi Pădurilor a vizualizat zonele cu probleme, s-a interesat de ritmul lucrărilor, de costurile acestora, solicitând o implicare şi mai mare din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru astfel de proiecte.
“Bani sunt, daţi-i bătaie! Anul acesta ne-am concentrat pe împăduriri şi am dat de şase ori mai mulţi bani decât anul trecut, mai ales pe fondul de mediu. La nivel global se vor da mult mai mulţi bani pentru împăduriri, pentru salvarea planetei”, a spus Laszlo Borbely adresându-se reprezentanţilor administraţiei locale.
Preşedintele Consiliului Judeţean i-a spus că asta şi intenţionează, să depună şi mai multe proiecte pentru împăduriri, pentru că deja este întocmită o listă de 1000 de hectare de terenuri degradate, pentru care vrea să obţină fonduri pentru împădurire.
Silvicultor de profesie, Gheorghe Flutur i-a explicat ministrului Borbely că în fiecare din cele cinci zone în care se execută acum lucrări de împădurire a terenurilor degradate - Ciprian Porumbescu, Bălăceana, Drăgoieşti, Cacica şi Arbore, a fost întocmit un plan special de împădurire, adaptat zonei respective, pentru a asigura atât stabilizarea terenului, cât şi o eficienţă ridicată în faţa torenţilor care se creează în perioada ploilor abundente.
“Ploile din ultima perioadă au creat probleme cu inundaţiile, ne ajută împădurirea acestor zone. Aceste terenuri trebuiau stabilizate urgent, pentru că sunt în amonte de sat. Trebuia făcut ceva, pentru că orice torent crea probleme în localitate”, a spus Flutur, prezentând măsurile luate pentru împădurirea terenurilor din “Stupca lui Ciprian Porumbescu”, cu puieţi de molid, pin, frasin şi paltin.