Gravele încălcări ale normelor legale, dar şi ale celor de bun-simţ, în cazul reprezentanţilor abatorului SC Nicşan SRL Călineşti, care au împrăştiat pe un câmp din apropierea unităţii tone de resturi de animale, intră şi în sfera penalului. După ce două instituţii au aplicat deja sancţiuni contravenţionale foarte mari şi s-a dispus sistarea temporară a activităţii, Garda de Mediu a sesizat Poliţia, care va întocmi dosar penal.
După cum am relatat în ultimele două ediţii ale cotidianului nostru, marţi dimineaţă, pe un câmp din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, cranii de animale şi maţe în putrefacţie puteau fi văzute pe o rază de câteva sute de metri, punctul culminant al dezastrului fiind într-un şanţ lung de aproape 50 de metri, şanţ în care erau aruncate tone de resturi de animale, mai exact organe, copite şi capete de cai. O altă groapă, la fel de mare, şi aceasta plină cu deşeuri provenite de la animale, fusese recent acoperită. Semnalată de un localnic, situaţia a fost verificată în teren de reporterii Monitorul de Suceava, care, la rândul lor, au sesizat autorităţile.
Amenzi care totalizează 80.000 de lei
Echipele de control au ajuns foarte uşor la vinovaţi. Abatorul din apropiere, SC Nicşan SRL, administrat de Maria Nicşan, sacrificase masiv cai în ultima perioadă, astfel că evidenţele nu au putut fi negate.
Prima măsură a fost anunţată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. Amendă de 30.000 de lei pentru nedirijarea deşeurilor provenite de la animale sacrificate la incinerator, aşa cum prevăd clar şi expres prevederile HG 984/2005. Ca măsură complementară, inspectorii au mai decis închiderea unităţii, până când toate deşeurile vor fi strânse şi duse la incinerator iar terenul afectat va fi readus la starea iniţială.
A venit apoi, miercuri, rândul Gărzii de Mediu. Tot pentru aruncarea deşeurilor, fapt care contravine flagrant autorizaţiei de mediu emise abatorului, a fost aplicată o amendă de 50.000 de lei.
Închisoare sau amendă penală de 65-70.000 de lei
Printr-un comunicat de presă remis ieri, comisarul Diana Mihaela Găşpărel, şefa Gărzii Regionale de Mediu, a anunţat că s-a luat legătură cu poliţia, cazul intrând şi în sfera penalului.
„Pentru abandonarea deşeurilor de abatorizare, care, în conformitate cu Regulamentul nr. 1069 din 21/10/2009, de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman, sunt considerate materiale cu risc biologic specific şi ţinând cont de implicaţiile pe care le pot avea, în cazul consumului, asupra animalelor ce habitează/ tranzitează zona (potenţiala prezenţă a speciilor de interes cinegetic omnivore) a fost sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava în vederea înaintării unei sesizări penale”, se arată în comunicatul de presă.
Un lucrător specializat de poliţie a demarat deja cercetarea prealabilă, urmând a se întocmi dosar penal, care vizează încălcarea OUG 195/2005, la articolul 98, aliniatul 2, punctul 1. Concret este vorba de infracţiunea de „poluare, prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase”, faptă ce se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă penală de la 65.000 la 70.000 de lei.
(19 nov 2010, 14:20:36