Cranii de oi şi de cai împânzite pe sute de metri şi o groapă săpată cu excavatorul, umplută cu câteva tone de resturi de animale. Miros puternic de putrefacţie şi ciori care, adunate cu sutele, rup din leşurile animalelor. Un peisaj sinistru, parcă incredibil pentru vremurile în care trăim, vremuri în care autorităţile se laudă cu abatoare abia inaugurate, la cele mai înalte standarde europene.
Una dintre unităţile cu ştampilă ovală, ceea ce înseamnă că are dreptul de a face comerţ în tot spaţiul UE, fiind, teoretic, la standarde înalte în ceea ce priveşte producţia, este şi abatorul aparţinând SC Nicşan Călineşti SRL, unitate realizată prin programul SAPARD. În urmă cu două zile, o femeie care a mers să vadă dacă terenul ei de pe un câmp din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, este arat, a observat cum într-o remorcă sunt transportate organe de animale. Ea a mai văzut cum cantitatea a fost descărcată într-o groapă, groapă în care erau deja adunate tone de resturi de animale. Soţul acesteia a apelat la reporterii Monitorului de Suceava şi, ieri dimineaţă, am mers în zonă pentru a vedea dacă sesizarea se confirmă.
Dezastrul de pe câmp
Pe câmpul aflat la aproximativ doi kilometri de abatorul Nicşan am putut vedea mai întâi, din loc în loc, cranii ce păreau a fi de oaie. În total erau zeci, alte gropi fiind pline de intestine intrate de mult în putrefacţie. Nu văzusem încă nimic până să ajungem la o imensă groapă, lungă de aproximativ 50 de metri şi adâncă de cel puţin cinci, umplută mai mult de jumătate cu resturi din animale. Lângă această groapă o alta, acoperită, mustea şi emana un miros înţepător. La suprafaţă se observa un cap de cal parţial acoperit cu pământ, iar mai încolo, probabil târât de un câine, se afla şi un picior de cal, parţial ros.
Deranjate de prezenţa umană în zonă, ciorile abia aşteptau să ne îndepărtăm pentru a se înfrupta din nou din marea de resturi de carne, deja un focar de infecţie.
Tone de organe, copite şi capete de cai
Contactaţi telefonic şi sesizaţi despre situaţie, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), şi apoi ai Gărzii de Mediu, au ajuns la faţa locului.
Reprezentantul DSV, doctorul Dănuţ Corneanu, şeful Serviciului Igienă Veterinară şi Epidemiologie, a recunoscut că nu a mai văzut aşa ceva în judeţul nostru.
„Subprodusele aruncate par a fi organe, copite şi capete de cal, în total câteva tone. Este prima dată când ne întâlnim cu o astfel de situaţie în judeţul Suceava. Având în vedere temperatura şi mirosul degajat, este clar că dezvoltarea microbiană este foarte puternică”, ne-a spus medicul.
Otrăvurile din deşeuri se vor infiltra în sol şi apoi în apele subterane
Trebuie spus că prevederile legale referitoare la deşeurile animaliere sunt clare. Tot ceea ce nu este folosit în producţie trebuie dus la una dintre societăţile autorizate să incinereze resturile de animale. Problema este că toate aceste operaţiuni costă, iar debarasarea de aceste resturi prin mijloace mai puţin ortodoxe este mai la îndemână, mai ales dacă vorbim de inconştienţă şi dispreţ faţă de lege.
„În mod clar solul este afectat, toate aceste deşeuri se scurg în subteran. Dacă acum problema este disconfortul olfactiv, problema cu consecinţe pe termen lung este infiltrarea substanţelor din deşeuri în apele subterane”, a opinat şi comisarul Constantin Huţupaş, de la Garda de Mediu Suceava, prezent şi el la faţa locului.
Amendă de 30.000 de lei pentru că nu au dus resturile de animale la incinerator
Cel mai apropiat abator din zonă este SC Nicşan Călineşti SRL, administrat de Maria Nicşan. Unitatea chiar făcuse recent sacrificări masive de cai, astfel că a fost evident de unde provin deşeurile animaliere. La sediul abatorului, reporterii l-au găsit pe Mircea Nicşan, soţul celei care administrează abatorul. Acesta nu a putut nega ceea ce era evident, recunoscând cu jumătate de gură că „maţele” de cal aruncate pe câmp sunt din abatorul său, însă, a mai spus el, nu e o problemă chiar atât de gravă. Ulterior, reprezentanţii abatorului nu au putut nega abaterile nici în faţa inspectorilor DSVSA.
„Au recunoscut că nu au trimis resturile la societatea de incinerare cu care au contract. Mâine dimineaţă (nr. astăzi), doamna administrator a fost chemată la sediul DSVSA Suceava. Îi vom aplica o amendă de 30.000 de lei, pentru nedirijarea produselor din carne nedestinate consumului uman la abator”, ne-a declarat, aseară, Petrea Dulgheru, directorul executiv al instituţiei.
Urmează amenda de la Garda de Mediu
Concret, această neregulă este prevăzută articolul 4, litera b, punctul 9, din HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Aici se precizează că depozitarea în afara locurilor special amenajate a reziduurilor şi deşeurilor de origine animală, precum şi neasigurarea evacuării acestora către societăţile comerciale abilitate pentru neutralizare se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 de lei.
Reprezentanţii SC Nicşan nu vor scăpa însă cu atât, Garda de Mediu urmând a stabili astăzi o sancţiune contravenţională, sau chiar mai multe, pentru poluarea mediului înconjurător.
(17 nov 2010, 13:41:01
De ce inseli oamenii tanti Maria ? cu cat vinzi kg de carne de cal export ?
Dumneta sti cat de greu se aduc caii ? sti cum se aduc ? ....sau pe dta te intereseaza doar inselatoria si profitul ? iaca ti-ai gasit nasul . O sa mai procesezi tu cai cand o venii bunica