De la începutul acestui an, Serviciul de urgenţă din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a fost solicitat să intervină în 445 de cazuri de copii aflaţi în situaţie de risc. În 176 de cazuri a fost vorba de copii abuzaţi şi neglijaţi de părinţi sau de cei apropiaţi, în grija cărora creşteau. Alţi 80 de minori provin din familii dezorganizate, foarte sărace, care abia reuşesc să le pună o bucată de pâine pe masă celor mici, cu atât mai puţin să-i trimită la şcoală cu rechizite şi uniformă.
Peste 70 de copii au avut nevoie de consiliere psihologică, solicitarea venind din partea părinţilor, din partea şcolii sau a primăriei care monitoriza anumite cazuri sociale din localitate.
Mulţi copii din judeţ (68) suferă din cauza conflictelor între părinţi, care, de cele mai multe ori, se răsfrâng asupra dezvoltării normale a copiilor.
Serviciul de urgenţă de la Suceava a fost chemat şi în 47 de cazuri de familii necăjite, care au solicitat ajutor material şi sprijin pentru instituirea unei măsuri de protecţie pentru copii.
Şapte frăţiori minori, în două camere neelectrificate şi neutilate
În luna noiembrie a acestui an, 43 de copii s-au aflat în situaţie de risc şi au avut nevoie de ajutorul asistenţilor sociali din cadrul Protecţiei Copilului Suceava. Un caz monitorizat de Serviciul de asistenţă socială din cadrul Protecţiei Copilului Suceava este şi cel al unei familii cu zece copii, din care şapte sunt minori, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.
Copiii au rămas în grija unei surori mai mari, în vârstă de 22 de ani, care este căsătorită şi are doi copii. Echipa de asistenţi sociali din cadrul Serviciului de urgenţă a fost anunţată să intervină în cazul celor şapte minori, pentru că sunt singuri şi locuiesc în condiţii foarte grele. Cei şapte frăţiori minori locuiesc în mansarda unui bloc social, în două camere neelectrificate şi neutilate corespunzător, într-un spaţiu foarte restrâns.
„Cu toate acestea”, după cum ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Liviana Enea, „în momentul în care echipa de la Serviciul de urgenţă i-a vizitat pe copii, aceştia erau supravegheaţi de sora mai mare, erau curat îmbrăcaţi şi aveau preparată hrană pentru ziua respectivă”.
Au refuzat să fie daţi la Stat
Chiar dacă s-a pus problema unei măsuri de protecţie socială, o internare a minorilor într-un centru de plasament, nici sora mai mare, şi nici copiii nu au fost de acord cu instituţionalizarea, afirmând că, „în perioada următoare, părinţii trebuie să se întoarcă la domiciliu şi se vor ocupa de noi”.
Liviana Enea a mai spus că cei şapte copii frecventează şcoala şi grădiniţa din localitatea de domiciliu, „şi sunt sprijiniţi de cadrele didactice”.
„Cazul acestor copii va fi monitorizat în continuare, până la sosirea părinţilor. La întoarcerea părinţilor, urmează ca Serviciul de urgenţă, împreună cu serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei de domiciliu, să facă o nouă reevaluare a situaţiei minorilor”, a completat Enea.