Mii de suceveni care an de an au beneficiat de ajutoare la încălzirea locuinţelor au pierdut această sursă de venit, din această iarnă, ca urmare a introducerii noilor criterii de acordare a subvenţiilor.
În ciuda faptului că au avut suficient timp la dispoziţie pentru a completa şi aduce la asociaţiile de proprietari şi la primărie cererile de acordare a ajutoarelor la căldură, numai 6.600 de suceveni au mai depus astfel de cereri, care îi pot scuti de o bună parte din cheltuielile de încălzire din timpul iernii.
Cele mai multe cereri de ajutoare la căldură, 5.300, au fost depuse de sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Comparativ, anul trecut, numărul sucevenilor racordaţi la Termica care au beneficiat de subvenţii a fost de aproape 9.100.
Dintre sucevenii care se încălzesc folosind centrale de apartament, pe gaz metan, doar 958 au mai depus anul acesta cereri de acordare a subvenţiilor la căldură, în vreme ce anul trecut, numărul celor care au primit efectiv compensări la plata gazului metan ars pentru producerea căldurii a fost de 2.300 de persoane.
Şi sucevenii care locuiesc la case şi folosesc lemnul, cărbunele sau produse petroliere la încălzirea locuinţelor au fost afectaţi de noile criterii de acordare a subvenţiilor la căldură.
Dacă anul trecut, numărul celor care au beneficiat efectiv de subvenţie a fost de aproape 1.100 de persoane, anul acesta, numărul cererilor depuse e de numai 372.
“Întârziaţii”, aşteptaţi până pe 20 noiembrie
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a spus că, în ciuda apelurilor repetate către asociaţii de a aduna din timp cererile de subvenţii de la populaţia racordată la Termica, doar 65 din cele 102 asociaţii din municipiu au depus cererile până la termenul limită stabilit, 11 noiembrie.
“Asociaţiile care nu au depus cereri sunt asociaţii mici, de câteva blocuri sau chiar o scară de bloc, încât este posibil să nu aibă familii care să se încadreze în normele de acordare a subvenţiilor la căldură. Dacă sunt totuşi situaţii speciale, pentru care vor să mai aducă cereri de subvenţii, le mai primim până pe 20 noiembrie, dar nu mai târziu, pentru că ele trebuie verificate şi trimise la Bucureşti, să poată intra în plată”, a declarat Lucian Harşovschi.
Din cele 6.600 de cereri de subvenţionare a căldurii ajunse la Primăria Suceava, multe nu pot fi puse în plată, fiind incomplete sau completate cu date nereale.