Până la sfârşitul acestei luni, sucevenii pot să viziteze, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava, expoziţia „Acvarii de piatră”, care cuprinde fragmente de roci ce conţin resturi de peşti fosili, precum şi roci specifice rezervaţiei paleontologice Piatra Pinului din judeţul Suceava, dar şi câteva panouri informative şi fotografii despre peştii fosili.
Şefa Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul muzeului sucevean, muzeograf geolog Angela Anea, ne-a explicat, ieri, că „expoziţia are şi un caracter ştiinţific, dar mai mult un caracter informativ. Prea puţină lume cunoaşte rezervaţiile din judeţul Suceava, şi am început cu Piatra Pinului. Multă lume merge la grătare, în concedii în acest loc, dar puţini ştiu că acolo este o piatră, este o stâncă, formată din nişte roci, pe care noi le-am etalat în expoziţie, roci care conţin o mulţime de resturi de peşti fosili, din perioada Oligocen”.
Oamenii se pot informa şi pot avea grijă de rezervaţie
Materialul prezentat în expoziţie aparţine Colecţiei de Paleontologie a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava. Angela Anea ne-a mai spus că în Colecţia de Paleontologie a Muzeului de Ştiinţele Naturii există mai multe roci ce conţin resturi de peşti fosili, „nu sunt toţi determinaţi, dar asta o să urmeze. Avem şi panouri în care am aşezat texte informative, fotografii, prin care vizitatorii pot cunoaşte zona. Oamenii se pot informa şi, de ce nu, la un moment dat, pot să aibă grijă de acea rezervaţie”.
O parte importantă a expoziţiei este concretizată prin expunerea grafică a conţinutului ştiinţific referitor la obiectul de studiu al paleontologiei, date despre rezervaţia paleontologică Piatra Pinului, precum şi despre resturile fosile descoperite în această zonă. Sucevenii pot vizita expoziţia „Acvarii de piatră” lunea, de la 9:00-16:00, şi de marţi până duminică, de la 9:00-17:00, până pe 30 noiembrie.
Muzeograful Angela Anea a mai completat că scopul expoziţiei constă în valorificarea patrimoniului muzeal, educaţia publicului vizitator în vederea conservării şi protejării mediului din rezervaţiile geologice din judeţul Suceava şi din ţară.
„Expoziţia se constituie într-o acţiune cultural – educativă pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora organizatorii vor să le trezească interesul pentru istoria îndelungată a pământului. Până la sfârşitul acestui an, vom pregăti o expoziţie cu icoane, în prag de sărbători”, a declarat Anea.