Dosarul în care 12 persoane din Suceava sunt judecate pentru infracţiuni legate de traficul de droguri poate continua. Aceasta este decizia judecătorilor Curţii de Apel Suceava, care au admis ieri recursul formulat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava vizavi de soluţia Tribunalului Suceava din urmă cu aproximativ o lună de zile. La acea vreme, Tribunalul a dispus restituirea dosarului, în baza unei excepţii invocate de unii dintre avocaţi, care viza nelegalitatea actului de sesizare şi a probatoriului administrat în aceasta cauză. Mai exact, avocatul Laurian Ostaficiuc a invocat faptul că probele nu au fost în totalitate administrate pe parcursul urmăririi penale, iar două comisii rogatorii solicitate au ajuns la dosar abia după ce rechizitoriul a ajuns în instanţă.
În acest dosar, DIICOT Suceava i-a trimis în judecată pe Lucian Lupu, Constantin Mitica Jardă, Lucian Decebal Ignătescu, zis „Panterică” Gheorghe Ionuţ Bleancă, Lucian Adrian Străchinaru, zis „Fliper” Petrică Marcel Popescu, zis „Skipy”, Bogdan Iovu, zis „Varu”, Ingrid Tecuceanu, Cătălin Constantin Anghelina, zis „Anghel”, Liviu Ilucă, Mihai Adrian Poroşnicu şi Mihai Alexandru Grosu, zis „Bog.
Rechizitoriul a fost finalizat în decembrie 2009, iar reţeaua fusese constituită cu scopul de a transporta heroină şi cocaină dintr-o ţară în alta.
„Inculpaţii menţionaţi au racolat mai multe persoane din Suceava, în special tineri cu vârste între 18 - 27 ani, proveniţi, cu precădere, de la casele de copii şi care după îndeplinirea vârstei de 18 ani au devenit asistaţi social, prin prezentarea oportunităţii de a câştiga în mod facil sume importante de bani şi garantarea siguranţei acestor activităţi, punându-i ulterior la dispoziţia unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc, heroină şi cocaină, în scopul obţinerii de foloase materiale imediate şi injuste”, se arată în rechizitoriul DIICOT Suceava.
Reţeaua a acţionat în perioada decembrie 2008 - mai 2009, când cei 12 tineri trimişi în judecată au organizat şi efectuat 16 transporturi de cocaină şi heroină pe trasee dintre cele mai diverse, din China şi Azerbaidjan prin Turcia spre ţări din Europa Occidentală. Transporturi s-au efectuat şi dinspre America de Sud către Europa, în această operaţiune fiind implicaţi 21 de cărăuşi.
O parte dintre cărăuşi au fost arestaţi prin diferite colţuri ale lumii, marfa găsită asupra lor, 13 kilograme de cocaină şi patru kilograme de heroină fiind confiscată.