Disperaţi că, după ce ani la rând au plătit mai puţin la încălzirea locuinţei, pentru că o bună parte din suma datorată, în unele cazuri chiar şi 90%, le era suportată de stat, ca subvenţie la căldură, anul acesta ar fi pierdut această sursă de venit, aproape 1.000 de suceveni au încercat să “păcălească” sistemul, depunând cereri incomplete sau completate în mod voit cu date false.
În urma verificării parţiale a celor 6.600 de cereri de subvenţionare a căldurii care au ajuns la Primăria Suceava, deja 740 de cereri nu pot fi puse în plată, pentru că sunt completate cu date false sau sunt incomplete, în cele mai multe cazuri solicitanţii “omiţând” anumite informaţii tocmai pentru că duceau la eliminarea lor dintre beneficiarii de subvenţii. Numărul cererilor respinse va creşte în perioada următoare, poate chiar peste 1.000 de cazuri, după ce vor fi verificate toate cererile depuse şi vor fi făcute anchete sociale la 3% dintre solicitanţi.
Autoturismele cu capacitate de peste 1600 cm cubi au provocat cele mai multe excluderi
Cele mai multe cereri cu probleme sunt la persoanele care beneficiază de căldură în sistem centralizat. Până acum, din cele 5.300 de cereri depuse de populaţie, 2.700 au fost analizate şi trimise la plată, în vreme ce 500 nu pot fi procesate pentru că nu sunt completate corect, având multe informaţii lipsă, în vreme ce 140 de cereri au fost deja respinse, pentru că solicitanţii nu se încadrau în criteriile de acordare impuse de anul acesta.
În cele mai multe dintre cererile care nu au putut fi trimise la plată lipsesc acte doveditoare privind veniturile, solicitanţii deţin bunuri care exclud acordarea ajutorului de încălzire, nu sunt depuse acte de identitate cu mutaţie la adresa pentru care se solicită ajutorul de încălzire ori lipsesc actele de închiriere sau subînchiriere din partea proprietarului.
În foarte multe cazuri, proprietarii locuinţelor au pierdut dreptul de a primi subvenţie la căldură pentru că cel puţin unul dintre copiii care stau cu ei are maşină de peste 1.600 cm cubi. În alte cazuri, ajutorul a fost pierdut din cauza terenurilor intravilane deţinute, de peste 1.000 de mp, sau pentru că deţineau şi alte clădiri în proprietate.
Într-unul din cazuri, adeverinţa de venit adusă ca probă la dosar era de fapt o adeverinţă medicală, a unui medic stomatolog.
Bazarişti şi proprietari de bărci cu motor cer ajutoare la încălzire
Dintre cele 958 de cereri de acordare a subvenţiei la încălzire depuse de proprietarii de centrale pe gaz metan, 310 au fost verificate şi trimise la plată, în vreme ce 28 au fost respinse.
Printre cauzele care au dus la respingerea solicitărilor se numără atât faptul că au solicitat ajutoare la încălzire persoane care aveau buletin de Italia, cât şi proprietari de trei-patru chioşcuri în Bazar. Într-un alt caz, o persoană care deţine barcă cu motor, şalupă şi maşină de peste 1.600 cm cubi şi-a închiriat locuinţa propriului copil, care locuieşte la aceeaşi adresă, sperând că astfel păcăleşte sistemul şi primeşte subvenţie la căldură.
Terenul de peste 1000 mp i-a lăsat fără subvenţia la căldură
În cazul sucevenilor care se încălzeau cu lemne de foc, cu cărbuni sau produse petroliere, cele mai multe cazuri de respingere a dosarului au apărut din cauza deţinerii a peste 1.000 de mp de teren intravilan.
Din cele 372 de cereri depuse, 56 au fost respinse din această cauză, sau pentru că proprietarii depăşeau veniturile admise pe membru de familie, de 615 lei.
În mod ironic, sunt cazuri ale unor bătrâni cu pensii mici, de aproximativ 300 de lei, care au pierdut ajutorul bănesc acordat la încălzirea locuinţei pentru că aveau cu un metru de teren peste cei 1.000 de mp prevăzuţi ca limită în lege, în vreme ce alţii, care deţineau 998 sau 999 de mp de teren, vor primi bani pentru căldură la iarnă.
(16 nov 2010, 21:05:15