Primul-ministru al României, Emil Boc, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi preşedinţii de Consilii Judeţene din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj au participat sâmbătă la lansarea proiectului „Drumul Turistic Suceava – Bistriţa – Cluj”.
Lansarea proiectului a avut loc în Pasul Tihuţa, la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, odată cu recepţia lucrărilor de modernizare a DN 17 de la Suceava la Cluj. Emil Boc şi Anca Boagiu au fost aşteptaţi în pasul Tihuţa cu pâine şi sare, iar după ce au degustat afinata, vinul ars şi pălinca, băuturi tradiţionale în cele trei judeţe, împreună cu şefii administraţiilor judeţene din Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, au tăiat panglica inaugurală a DN 17.
Modernizarea acestui drum de la Suceava şi până la Cluj, pe o lungime de 315 kilometri, a costat 385,37 milioane de euro. Din lungimea totală a drumului modernizat, cea mai mare parte a investiţiei a fost realizată în judeţul Suceava, unde lucrările de modernizare s-au realizat pe o lungime de 139 de kilometri, cu un cost total de 203,05 milioane de euro.
La inaugurarea DN 17 din pasul Tihuţa au mai fost prezenţi prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu şi primarii celor 37 de localităţi din cele trei judeţe prin care trece acest drum naţional.
După inaugurare, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a spus că este bucuroasă că acest drum este în sfârşit gata, investiţia fiind realizată cu fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii.
„Sunt bucuroasă că acest drum a fost finalizat. Dar în calitate de ministru nu sunt bucuroasă că sunt în faţa unui proiect pentru care împrumutul a fost contractat înainte de anul 2000, de către actualul preşedinte Traian Băsescu, atunci ministru al Transporturilor, şi se încheie acum, după 10 ani”, a spus Boagiu.
Flutur: DN 17 este coloana vertebrală a Nordului României
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a spus că odată cu recepţia lucrărilor de modernizare va fi lansat şi proiectul "Drumul Turistic – Şoseaua Nordului Suceava – Bistriţa Năsăud – Cluj”.
„Finalizarea lucrărilor reprezintă un vis împlinit. Sunt 37 de primării de la Suceava la Cluj, pe DN 17, şi pentru noi este un mare avantaj. Este coloana vertebrală a Nordului ţării. Şi pentru ca acest lucru să înceapă să producă efectele care le aşteptăm noi am pregătit astăzi, cu celelalte Consilii Judeţene, un proiect turistic pe Drumul Nordului. Un parteneriat, prin care să implicăm toate primăriile localităţilor de la DN 17, administraţiile judeţene, pentru a pune în valoare potenţialul turistic imens pe care îl avem. Să nu ne acuzaţi că suntem lipsiţi de modestie, dar socotim că acest traseu turistic este unul dintre cele mai pitoreşti în momentul de faţă din ţară”, a spus Flutur.
El a mai adăugat că Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Cluj pot prezenta pachete turistice comune pentru a atrage cât mai mulţi turişti. Şeful administraţiei judeţene a declarat că din 2011 va fi pus în practică proiectul „Pelerin în Bucovina”, pe ruta Viena – Suceava, iar DN 17 este una dintre căile principale de acces către judeţul Suceava.
El a spus că după lucrările de modernizare a DN 17 sunt necesare investiţii asemănătoare pentru modernizarea drumurilor judeţene care fac legătura cu obiectivele turistice.
Nu în ultimul rând, el a precizat că împreună cu reprezentanţii Companiei de Drumuri Naţionale s-a convenit luarea unor măsuri în vederea evitării producerii unor blocaje rutiere în pasul Tihuţa pe perioada iernii.
„Am convenit cu ei să nu mai existe acel mit în pasul Tihuţa, cum că rămâi înzăpezit. Nu mai există motive. Şi au stabilit aici să se asigure dispozitive de remorcare dacă va fi cazul de patinaje. Iar turistul trebuie să aibă siguranţă că nu se întâmplă nimic rău. Şi am convenit cu cei de la Drumuri Naţionale tot mecanismul acesta pentru a nu mai avea probleme, chiar dacă este polei sau viscol”, a mai spus Flutur.
Boc: „Parteneriatul dintre cele trei judeţe este un model pentru întreaga ţară”
Premierul României, Emil Boc, a spus că parteneriatul pe care îl vor semna cele trei judeţe poate fi un exemplu pentru întreaga ţară.
„Este foarte important ca aceste obiective turistice să fie cunoscute de români. Deci în primul rând să-i aducem pe români să cunoască şi să vadă minunăţiile pe care ţara le are şi evident în paralel şi pe turiştii străini. Şi vă felicit pentru această iniţiativă absolut excelentă pentru turismul românesc şi pentru punerea în valoare a turismului pe care îl avem aici”, a spus premierul României.
El a spus că în toamna acestui an va fi lansat programul de modernizare a 10.000 de drumuri judeţene şi locale, care va avea o valoare de aproape un miliard de euro.
„Unul dintre scopuri este şi de a pune în valoare turismul şi de a asigura dezvoltarea turistică din spaţiul rural din România. Programul se apropie de un miliard de euro şi va veni pentru a sprijini modernizarea drumurilor judeţene şi locale pentru conexarea cu drumurile naţionale”, a spus Boc.
El a spus că în momentul de faţă DN 17 este un drum la standardele europene, care poate pune în valoare, în primul rând pentru românii, potenţialul turistic pe care îl are zona de Nord a ţării.
(15 nov 2010, 12:43:57
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de ...
Cu trei ciobănei.
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Şi unu-i vrâncean.
Oricum, felicitari pentru aceast drum care nu credeam ca o sa se mai termine vreodata.