Scene incredibile s-au petrecut în dimineaţa zilei de sâmbătă pe ogoarele din comuna botoşăneană Vârfu Câmpului, la limita acesteia cu localitatea suceveană Hânţeşti. Un litigiu de ani de zile, legat o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare de teren agricol, s-a transformat într-un conflict sângeros. Ţărani şi scene tipice unei răscoale ţărăneşti, pe de o parte, şi agenţi de pază cu pistoale şi gaze iritant lacrimogene, de cealaltă parte, au întregit o încăierare ce s-a terminat cu spitalizarea a zece persoane, dar care se putea sfârşi şi mult mai rău.
Numeroasele erori şi suprapuneri din evidenţele şi titlurile de proprietate agricolă par a fi printre cauzele principale ale răscoalei petrecute acum două zile. Zeci de oameni din comuna Hânţeşti revendică suprafeţe de teren agricole aflate pe raza localităţii vecine, Vârfu Câmpului. Este vorba de terenuri moştenite din tată în fiu, iar mulţi săteni au hotărâri judecătoreşti definitive, care le atestă dreptul de proprietate. Pe aceleaşi suprafeţe însă, titluri de proprietate au avut şi oameni din Vârfu Câmpului, care între timp şi-au vândut terenurile. Au apărut alţi proprietari, care la rândul lor au vândut terenurile, astfel că, abia la a treia mână, 158 hectare de teren agricol au ajuns în proprietatea unui neamţ, care a cumpărat legal acest pământ şi care sâmbătă şi-a adus tractoarele pe ogor pentru a ara terenul. Imediat, oamenii din Hânţeşti au reacţionat, revoltaţi că pământul pe care îl consideră al lor este brăzdat de tractoarele altuia.
Doi copii de câţiva ani, victime în încăierare
Conform Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, sâmbătă, în jurul orei 9.30, un grup format din aproximativ 60 de persoane din Hânţeşti s-a deplasat pe terenul aflat în litigiu, oamenii cerându-le reprezentanţilor societăţii să oprească imediat lucrările agricole. Proprietarul, care se aştepta la o posibilă degenerare a lucrurilor, chemase în sprijin societatea cu care are contract de pază, 30 de angajaţi ai FGM Botoşani fiind deja la faţa locului.
În momentul în care sătenii au încercat să oprească utilajele, agenţii de pază au intervenit, declanşându-se o bătaie cu topoare, furci, bastoane de cauciuc, şi spray-uri iritant lacrimogene.
Inferiori numeric, agenţii de pază au folosit la un moment dat şi pistoalele cu gaz şi bilele de cauciuc din dotare. Două maşini aparţinând societăţii de pază au fost distruse, combatanţi din ambele tabere au rămas la pământ, inclusiv doi copii sub 5 ani, aflaţi într-o maşină venită de la Hânţeşti, suferind leziuni după ce în autoturism a fost pulverizat spray iritant lacrimogen.
Zeci de echipaje de poliţişti şi jandarmi, în majoritate de la Botoşani, dar şi de la Suceava, au intervenit la faţa locului, la sosirea primilor oameni ai legii agenţii de pază fiind evacuaţi din zonă cu ajutorul unei basculante.
Şase persoane din Hânţeşti, patru adulţi şi doi copii, au necesitat îngrijiri de la personalul medical ajuns la faţa locului, cinci ajungând la Spitalul Judeţean Suceava. De asemenea, cinci agenţi de la firma de pază au ajuns şi ei la spitalul din Botoşani.
Sucevenii, identificaţi drept agresori
În ultimele două zile autorităţile au încercat o mediere a conflictului, sătenii din Hânţeşti fiind rugaţi să nu mai încerce o rezolvare violentă a situaţiei.
„Adunăm toate actele şi încercăm să lămurim această complicată situaţie. Am început o corespondenţă cu Comisia Judeţeană de Fond Funciar Botoşani pentru a vedea de unde pleacă această problemă, unde s-au încurcat lucrurile. Din păcate, vorbim de un litigiu început din anii 90 şi a cărui rezolvare ar putea fi doar instanţa de judecată”, ne-a declarat subprefectul de Suceava Angela Zarojanu, prezentă sâmbătă în comuna Hânţeşti.
Mai trebuie spus că din primele cercetări ale poliţiştilor anchetatori din Botoşani rezultă că reprezentanţii firmei de pază au acţionat conform prevederilor legale, fapt valabil inclusiv în cazul uzului a trei pistoale neletale. Practic, aceştia doar şi-ar fi făcut meseria şi ar fi apărat bunul pe care, conform contractului, trebuiau să-l protejeze.
„În momentul în care personalul de pază aflat în serviciu a fost atacat de aproximativ 60 de persoane având asupra lor mijloace contondente, respectiv furci, topoare, sticle incendiare, agenţii de pază au acţionat pentru apărarea bunurilor încredinţate spre pază, folosind spray-urile iritant-lacrimogene, bastoanele şi pistoale cu bile de cauciuc”, scrie într-un comunicat remis presei de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani.
(15 nov 2010, 23:07:09