Lăutarul câmpulungean Petru Zaim, „ultimul ţambalist bătrân din Bucovina”, cum îşi spunea singur, a fost înmormântat duminică la Cimitirul „Ionei” din Câmpulung Moldovenesc. Bătrânul rapsod s-a stins după o suferinţă grea, pe care, oricât s-a străduit, nu a mai putut-o învinge.
Petru Zaim era din Piatra Neamţ, loc în care s-a născut în mai 1929. A spus mereu despre el că este „ţigan adevărat, nu din ăsta, rom sau cum se zice acu” şi s-a mândrit cu originea sa. Părinţii lui au fost muzicanţi. A rămas orfan de mamă în copilărie şi a fost crescut de două surori. În 1936 a primit primul ţambal, adus de la Budapesta de un unchi, Dumitru Antică.
„Am făcut Conservatorul de pe prispa casei românului”
Petru Zaim a povestit de multe ori cum a reuşit să înveţe singur să cânte la instrumentul respectiv, fără să cunoască măcar notele. După doi ani era capabil să cânte la nunţi cu unchiul său. Prima oară şi-a uimit publicul la o nuntă din Dragomireşti, când avea numai 9 ani. A fost toată viaţa un muzicant „după ureche” şi a spus întotdeauna deschis că nu a făcut studii şi nu a dorit asta vreodată.
“Eu n-am făcut studii. Am făcut Conservatorul de pe prispa casei românului. Am auzit cum cântau lăutarii cântece vechi, le-am prins şi ştiu vreo 300. Atunci, în tinereţe, le-am învăţat aproape pe toate”, ne-a povestit lăutarul în 2007.
După armată, care era obligatorie, era instrumentist la Casa de Cultură din Piatra Neamţ şi a participat la un concurs pentru a deveni ţambalist profesionist la orchestra Cernegura. Celebra Maria Tănase l-a ales şi a rămas acolo până în 1980, când a decis să se stabilească instrumentist la Hotelul Zimbru din Câmpulung Moldovenesc.
A învăţat singur să cânte şi la vioară, violă, chitară rece, cobză sau fluier cu dop
A călătorit şi cântat în nouă ţări, a învăţat singur să cânte, în afară de ţambal, la vioară, violă, chitară rece, cobză, fluier cu dop şi chiar la instrumente de suflat confecţionate de el însuşi din bostanii din grădini.
A fost apreciat de celebrităţi precum Mia Braia, Ioana Radu, Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Constantinescu, iar în zilele noastre Grigore Leşe l-a promovat pe bătrânul lăutar.
Petru Zaim nu a avut înclinaţii politice şi s-a lăudat mereu inclusiv cu faptul că un om important ca Nicolae Ceauşescu i-a strâns mâna de 11 ori.
Petru Zaim a continuat să trăiască la Câmpulung şi, în pofida celebrităţii sale, a rămas “locatar sărac, în gazdă” şi prea puţini au fost câmpulungenii cu suflet care l-au ajutat cât timp a fost foarte bolnav.
(15 nov 2010, 16:54:28