Pentru cine nu realizează încă efectele provocate de etnobotanice, statisticile Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Suceava pot părea şocante. De când plicurile cu otrăvuri halucinogene au început să se răspândească şi să fie vândute la liber, adică din vara anului trecut, zeci de tineri, mulţi împinşi de la spate de părinţi, au ajuns să ceară ajutor psihologic sau medical, semn clar că problema lor nu era una deloc minoră. Despre cei care nu au cerut ajutor specializat şi despre cum s-au vindecat aceştia, nimeni nu ştie prea multe, cert fiind doar faptul că, astăzi, unii dintre ei au vieţile distruse.
După o discuţie cu psihologul Simona Sidoriuc, şefa Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Suceava, centru aflat în structura Ministerului de Interne, prima şi cea mai importantă concluzie care se trage este că 2010 a adus o creştere a numărului de cazuri de consumatori de etnobotanice care au fost consiliaţi pentru a scăpa din „cleştele” în care fuseseră prinşi. De bunăvoie, aduşi de părinţi ori „transferaţi” de la Serviciul de Probaţiune al Tribunalului aceştia au ajuns la psihologul de la Centrul Antidrog. Pe de o parte este bine pentru că respectivele victime au putut fi cât de cât ajutate, însă pe de altă parte este şi un semnal clar că în 2010 în Suceava numărul consumatorilor de plante şi substanţe cu efect halucinogen a crescut.
Mai trebuie spus că această creştere vine în condiţiile în care sfârşitul anului 2009 însemnase o explozie a numărului de tineri consumatori intraţi într-un program menit să-i ajute să scape de dependenţa de droguri.
În cifre, situaţia este următoarea. În anii 2008 şi 2009, Centrul Regional a avut 20 de cazuri de consumatori consiliaţi, cu precizarea că marea majoritate au intrat în evidenţă la finele lui 2009. Aceştia au cerut ajutor în masă după ce, în vara lui 2009, în special pe Litoral, începuse să se comercializeze „sare de baie”, produs care s-a extins imediat în toată ţara, prin magazine apărute ca ciupercile după ploaie.
Consumatorii, mai mulţi şi din ce în ce mai tineri
„Ultima perioadă a crescut adresabilitatea către instituţia noastră din partea celor care au realizat că se îndreaptă pe un drum greşit din cauza consumului de droguri. Se mai remarcă şi scăderea mediei de vârstă, avem inclusiv minori de la vârsta de 15 ani, intraţi într-un program de consiliere la iniţiativa familiei”, ne-a declarat psihologul Simona Sidoriuc.
Concret, ea ne-a spus că în 2010 a înregistrat 13 situaţii incluse în categoria „Management de caz”, ceea ce presupune un amplu program de consiliere psihologică, ce îl precede de obicei pe cel medical şi care are o durată cuprinsă între şase luni şi doi ani.
În afara acestor cazuri, numai în primele şase luni ale lui 2010, 22 de tineri din Suceava au mai ajuns la Centrul Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog pentru a se informa ori a cere consiliere în vederea renunţării la droguri. Aceştia nu au intrat însă într-un program integrat de consiliere psihologică, fie pentru că nu au dorit, fie pentru că problema lor privind consumul de droguri era minoră.
Profil: tânăr din Suceava, consumator a cel puţin două tipuri de droguri
Psihologul Simona Sidoriuc ne-a spus că cei mai mulţi consumatori de etnobotanice ajunşi la centrul pe care îl conduce sunt băieţi, au domiciliul în municipiul Suceava şi au vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, cu precizarea că majoritatea sunt la limita majoratului.
Cei mai mulţi dintre ei au început să consume droguri din categoria celor legale, care s-au vândut la coffe-shopuri, însă au mărturisit că au încercat şi un alt drog, canabisul, acest tip de policonsum fiind, conform studiilor, foarte frecvent în regiunea de Nord-Est a României.
Curiozitatea, anturajul, convingerea că nu sunt dependenţi
La capitolul motivaţii care i-au îndreptat spre droguri, tinerii consiliaţi psihologic au răspunsuri şablon, însă care reliefează un mare adevăr.
Curiozitatea, anturajul şi minimalizarea efectelor, convingerea că nu consumă un drog puternic şi se pot lăsa oricând doresc, aceştia sunt stimulii de la care pleacă un consumator de etnobotanice.
Simona Sidoriuc spune că rezultatele programelor de consiliere, cu tinerii care au intrat într-un program integrat, sunt pozitive.
„Păstrez legătura cu cei care ies din program şi sunt cazuri cu rezultate pozitive, tineri care au reuşit să renunţe la consum, să-şi termine studiile liceale pe care le întrerupseseră ori să ajungă la facultate”, spune şeful Centrului Regional de Prevenire şi Consiliere Antidrog Suceava.
Totuşi, pericolul rămâne o perioadă îndelungată.
„Este suficient ca cel care a consumat etnobotanice să treacă pe lângă un magazin sau să întâlnească un fost consumator, iar tentaţia reapare”, ne explică psihologul.
Stări înfricoşătoare, induse de abuzul de droguri
Monitorul de Suceava, cu sprijinul psihologului Simona Sidoriuc, atrăgea atenţia asupra dimensiunilor fenomenului încă din luna aprilie a acestui an.
Referitor la starea celor care au ajuns la psiholog, se poate vorbi de o viaţă transformată în infern. Pe lângă faptul că mai toţi aveau foarte multe absenţe de la şcoală ori fuseseră chiar exmatriculaţi, vânduseră bunuri de acasă ori se împrumutaseră, în cazurile grave starea lor de sănătate era îngrijorătoare. Cel mai adesea, tinerii se plângeau de halucinaţii sau iluzii optice care nu le dădeau pace. Psihologul ne-a explicat că aceste stări diferă de la caz la caz, întâlnind pacienţi care aveau halucinaţi cu teme gen SF (de exemplu, că pot zbura ori maşina se transformă în avion), până la halucinaţii cu teme mistice şi, cel mai frecvent, erau urmăriţi de senzaţia că aveau insecte care se mişcau pe sub piele, aşa numitele zoopsii, cauză din care îşi provocau răni încercând să scape de ele.
Manifestări înfricoşătoare, care spun totul despre starea în care au ajuns unii dintre cei care au consumat cantităţi imense de „droguri uşoare”, aşa cum au fost ele promovate de cei care au făcut averi de pe urma comercializării lor. Pentru o imagine şi mai completă a situaţiei trebuie spus că au existat mai multe cazuri în care consumatori de droguri din Suceava ajunşi la Spitalul Judeţean au necesitat mai mult decât o consiliere psihologică. Tinerii respectivi au fost internaţi la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde, pe lângă consiliere, s-a aplicat şi un tratament medicamentos de specialitate, desfăşurat pe o perioadă de 30 de zile.