Trei experţi ai Autorităţii pentru Siguranţa Produselor şi Consumatorilor din Olanda au fost prezenţi în această săptămână în judeţ, unde au ţinut un curs de instruire cu medici veterinari din România, cursuri ţinute inclusiv la trei unităţi de producţie din Suceava. S-a întâmplat în cadrul etapei a III-a a unui proiect între Olanda şi România, proiect ce vizează instruirea şi specializarea medicilor veterinari români în sectoarele cărnii roşii, cărnii de pasăre, peştelui şi laptelui.
Elevii experţilor au fost 38 de specialişti din cadrul Serviciilor de Igienă din ţară, inclusiv din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, instruirea, desfăşurată în perioada 8-12 noiembrie, având mai întâi o componentă de pregătire teoretică, ţinută la Hotelul Bradul Călimani din Vatra Dornei, după care s-a trecut la partea practică a acţiunii.
S-au format trei echipe de lucru, conduse de cei trei experţi, care s-au deplasat la trei unităţi din judeţ, respectiv la SC Avastar SRL Roşcani - abator, SC Tudia SRL Grămeşti – unitate de procesare lapte şi SC Betty Ice SRL – fabrică de îngheţată. Aici, experţii olandezi le-au vorbit românilor despre standardele din mediul din care provin ei şi de exigenţele pe care le au în timpul controalelor, în urma acestui program, în cadrul căruia vor mai urma şi alte etape, medicii veterinari români urmând a deveni şi ei experţi la nivel comunitar.
„În 2005, când a debutat acest parteneriat, în judeţ aveam o singură unitate cu ştampilă ovală, care putea face comerţ intracomunitar. Menţionez că acum în judeţ funcţionează 29 de astfel de unităţi şi foarte curând vom depăşi pragul de 30. Oaspeţii olandezi au apreciat marile progrese făcute în judeţul nostru şi existenţa unor unităţi la cele mai înalte standarde”, ne-a declarat doctorul Petrea Dulgherul, şeful DSVSA Suceava.
El a mai ţinut să precizeze că după ce orele de instruire s-au finalizat, oaspeţii, atât colegii din ţară, cât şi experţii din Olanda, au fost duşi într-o excursie la mănăstirile din Bucovina.