Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Perspective sumbre

Medicii de familie, ameninţaţi de faliment

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Conform proiectului contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011, medicii de familie vor primi mai puţini bani pentru numărul de persoane înscrise pe listă. Deşi, în schimb, va creşte bugetul pentru serviciile acordate, doctorii spun că modificarea structurii alocaţiei îi va aduce de la anul în faliment.

Dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, a explicat ieri că, din 2011, se prevede ca fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional să fie de 60% pentru plata „per capita” în loc de 70% şi de 40% pentru plata „per serviciu” în loc de 30%.

 

„La nivel de consultaţii avem un regim foarte restrictiv”

„Serviciile sunt consultaţiile, însă la acest nivel noi avem un regim foarte restrictiv, în sensul că nu ne sunt plătite decât 20 de consultaţii pe zi, cu promisiunea că, dacă o să apară coplata, o să fie considerate 28 de consultaţii pe zi, în şapte ore de program la cabinet. Acum noi avem cinci ore la cabinet, în care vedem din sfert în sfert de oră câte un pacient, şi două ore pe teren. Dar şi aceste consultaţii sunt condiţionate. În primul rând, bolnavii cronici, care reprezintă cea mai mare parte a consultaţiilor, nu sunt plătiţi decât o dată la trei luni. Adică, dacă cronicul nu-şi poate lua reţeta pe trei luni şi vine în fiecare lună noi i-o putem da, dar nu suntem plătiţi pentru această consultaţie. În al doilea rând, există o listă, A39, în care sunt cuprinse anumite boli cronice care beneficiază de tratament gratuit şi pentru care consultaţia se plăteşte tot o dată la trei luni. Nu ne împiedică nimeni să reţeta dăm lunar, dar asta înseamnă o muncă în plus. Dacă din sfert în sfert de oră noi avem câte un bolnav programat, nu mai avem când să-i facem şi pe aceştia. Pe de altă parte, examenele de bilanţ, urgenţele, gravidele şi vaccinările nu sunt plătite, intră în plata per capita. Nici la copii nu se mai plătesc vizitele profilactice decât până la doi ani”, a spus medicul.

 

„Văd un adevărat haos şi nici o soluţie”

Motivaţia modificării structurii alocaţiei are ca scop creşterea responsabilităţii în îngrijirea eficientă a celor înscrişi pe listă şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale paralel cu dinamizarea activităţii din cabinet, spune CNAS. În replică, medicii de familie afirmă că statul încearcă cu disperare, pe spinarea lor, să facă faţă unei situaţii de criză, punându-i la muncă fără să-i plătească.

„Orice om face o activitate pentru care trebuie să fie plătit pentru a putea supravieţui. Din cauza neacodării acestor drepturi legitime, la anul noi vom fi falimentari. Şi, atunci, desigur că vor apărea nenumărate găuri negre în sistemul sanitar. Medicii vor pleca, iar cei care vor rămâne vor fi suprasolicitaţi, la uşile lor vor fi aglomerări de bolnavi. Văd un adevărat haos şi nici o soluţie. Am înţeles că o să apară cardul de sănătate, dar acela nu rezolvă decât problema evidenţei, care poate o să fie mai simplă în felul ăsta”, a punctat Irina Badrajan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, ameninţaţi de faliment.
 Vizualizări articol: 983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii de familie, ameninţaţi de faliment5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vaicareala unor felceri trimis de
(13 nov 2010, 20:55:15
Terminati cu bocetul,v-a faultat ministerul bugetul doldora si iata unde este falimentul,tocmaia colo unde se papa banul contribuabilului in exces.Indirect productiv,"doftorul" cu buzunarele largi la halat,obisnuindu-se cu absolut orice pica de la amaratul de pacient,se simte lezat si "plange" si "plange' doar doar il aude pacientul ce este pregatit sa "aloce' cadoul numai sa fie bagat in seama.Asadar,gata incep lucrurile sa mearga pe fagasul normal si voi.....cei mai marati dintre bugetari ati si inceput sa plangeti.Vai doamna,nu mai plangeti ptr salarii,altfel odraslele nu se mai fac medic,isi irosesc talentul conform teoriei lui Darwin cel cu mostenirea ereditatii si se apuca de muncit in constructii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei