Conform proiectului contractului-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011, medicii de familie vor primi mai puţini bani pentru numărul de persoane înscrise pe listă. Deşi, în schimb, va creşte bugetul pentru serviciile acordate, doctorii spun că modificarea structurii alocaţiei îi va aduce de la anul în faliment.
Dr. Irina Badrajan, secretarul Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală Suceava, a explicat ieri că, din 2011, se prevede ca fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional să fie de 60% pentru plata „per capita” în loc de 70% şi de 40% pentru plata „per serviciu” în loc de 30%.
„La nivel de consultaţii avem un regim foarte restrictiv”
„Serviciile sunt consultaţiile, însă la acest nivel noi avem un regim foarte restrictiv, în sensul că nu ne sunt plătite decât 20 de consultaţii pe zi, cu promisiunea că, dacă o să apară coplata, o să fie considerate 28 de consultaţii pe zi, în şapte ore de program la cabinet. Acum noi avem cinci ore la cabinet, în care vedem din sfert în sfert de oră câte un pacient, şi două ore pe teren. Dar şi aceste consultaţii sunt condiţionate. În primul rând, bolnavii cronici, care reprezintă cea mai mare parte a consultaţiilor, nu sunt plătiţi decât o dată la trei luni. Adică, dacă cronicul nu-şi poate lua reţeta pe trei luni şi vine în fiecare lună noi i-o putem da, dar nu suntem plătiţi pentru această consultaţie. În al doilea rând, există o listă, A39, în care sunt cuprinse anumite boli cronice care beneficiază de tratament gratuit şi pentru care consultaţia se plăteşte tot o dată la trei luni. Nu ne împiedică nimeni să reţeta dăm lunar, dar asta înseamnă o muncă în plus. Dacă din sfert în sfert de oră noi avem câte un bolnav programat, nu mai avem când să-i facem şi pe aceştia. Pe de altă parte, examenele de bilanţ, urgenţele, gravidele şi vaccinările nu sunt plătite, intră în plata per capita. Nici la copii nu se mai plătesc vizitele profilactice decât până la doi ani”, a spus medicul.
„Văd un adevărat haos şi nici o soluţie”
Motivaţia modificării structurii alocaţiei are ca scop creşterea responsabilităţii în îngrijirea eficientă a celor înscrişi pe listă şi cointeresarea medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale paralel cu dinamizarea activităţii din cabinet, spune CNAS. În replică, medicii de familie afirmă că statul încearcă cu disperare, pe spinarea lor, să facă faţă unei situaţii de criză, punându-i la muncă fără să-i plătească.
„Orice om face o activitate pentru care trebuie să fie plătit pentru a putea supravieţui. Din cauza neacodării acestor drepturi legitime, la anul noi vom fi falimentari. Şi, atunci, desigur că vor apărea nenumărate găuri negre în sistemul sanitar. Medicii vor pleca, iar cei care vor rămâne vor fi suprasolicitaţi, la uşile lor vor fi aglomerări de bolnavi. Văd un adevărat haos şi nici o soluţie. Am înţeles că o să apară cardul de sănătate, dar acela nu rezolvă decât problema evidenţei, care poate o să fie mai simplă în felul ăsta”, a punctat Irina Badrajan.
(13 nov 2010, 20:55:15