Taxa de salubritate în municipiul Suceava se va plăti şi anul viitor tot în funcţie de numărul de persoane care stau într-o locuinţă şi nu pe baza suprafeţei locuinţei, aşa cum anunţase municipalitatea, în urmă cu două săptămâni. Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC), căreia Primăria Suceava i-a cerut un aviz consultativ în această privinţă, a recomandat să se respecte legea asociaţiilor de proprietari şi să se încaseze taxa per persoană. În aceste condiţii, municipalitatea a decis să majoreze taxa cu 60 la sută. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că la această oră Suceava are printre cele mai mici taxe de salubrizare din ţară şi colectează doar jumătate din suma pe care ar trebui să o plătească locuitorii. Lungu crede că după majorare suma care va fi colectată la bugetul local va creşte.
„Azi avem 2,5 lei/ persoană şi nu colectăm nici jumătate din bani. Factura la salubrizare este în jur de patru miliarde de lei vechi pe lună, peste două miliarde sunt cheltuielile pentru transport la Botoşani. Vom majora de la 2,5 lei la 4 lei ron /persoană şi va rămâne una dintre cele mai mici taxe din România. Pare mult o majorare de 60 la sută, dar eu sunt optimist că vom reuşi să colectăm mai mult”, a spus Lungu.
Evidenţele asociaţiilor de locatari, baza de date pentru stabilirea taxei
Primarul a precizat că şi familiile numeroase vor plăti taxa la nivelul celor de patru persoane, pentru că nu consideră posibil ca o familie de opt persoane, de exemplu, să poată plăti cinci milioane de lei vechi numai taxa de salubritate.
Speranţa lui Lungu în încasări mai mari vine şi din eliminarea scutirilor de care acum beneficiază persoanele cu handicap şi cei care sunt rezidenţi în Suceava. Acum sunt scutite de plata taxei de salubritate 14.660 persoane, dintre care 2.639 de persoane cu handicap gradul 1, 5.750 de persoane cu handicap gradul 2 şi aproximativ 5.000 de rezidenţi.
„Aşa cum se ştie, sunt şi foarte mulţi handicapaţi fictivi. De la anul aceştia nu vor mai fi scutiţi. Vom lua numărul de persoane declarat la asociaţie. Deci dacă la asociaţie sunt declarate patru persoane, nu mă interesează că muncesc în Spania sau în România. Trebuie să plătească. Sperăm să încasăm sume mai consistente ca să avem posibilitatea să plătim cheltuielile de salubritate în municipiul Suceava”, a spus primarul.
Acesta a mai declarat că în următorii trei ani municipiul Suceava trebuie să contribuie cu peste un milion de euro la construcţia depozitului de deşeuri de la Moara, deci va fi nevoie de mai mulţi bani la bugetul local. Noua taxă de salubritate se va aplica din data de 1 ianuarie 2011.
(11 nov 2010, 13:43:50