Şapte tineri din judeţ care au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău din cauza consumului de plante etnobotanice au recunoscut că au fost victimele acestor substanţe cu efect halucinogen.
Aşa a informat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, care a precizat că tinerii consumatori de etnobotanice nu pot fi diagnosticaţi cu certitudine, motiv pentru care nici nu pot fi incluşi într-o statistică oficială. Singura modalitate prin care aceştia se pot regăsi în evidenţele instituţiilor abilitate este propria lor declaraţie în faţa autorităţilor. „Singurii şapte tineri pe care îi avem noi înregistraţi ca şi consumatori de plante etnobotanice au admis în faţa medicilor din spital că au apelat la astfel de substanţe”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa al DSP.
În rândul tinerilor din judeţ, tentaţia plantelor etnobotanice devine tot mai mare, numai la Spitalul de Urgenţă Suceavaajungând frecvent persoane cărora li s-a făcut rău după consumul de astfel de substanţe cu efect halucinogen.
În timp ce numărul celor care încearcă „senzaţiile noi” date de droguri este în creştere, cei care ar trebui să lupte cu răspândirea acestui fenomen continuă să folosească metode învechite şi fără vreun efect. În lipsa resurselor financiare şi a unui centru de diagnostic şi tratament, demersul instituţiilor abilitate (Centrul Antidrog şi DSP) se reduce la împărţirea pliantelor informative şi la dialog.