Mii de suceveni care ani la rând au beneficiat de subvenţii la încălzirea locuinţelor nu vor primi anul acesta ajutoare, mulţi dintre ei renunţând la a mai depune cereri, în vreme ce alţii, care şi-au forţat norocul, dând declaraţii false sau incomplete, au fost scoşi de pe listă chiar din primele verificări făcute.
Noile criterii de acordare a subvenţiilor la încălzire, care impun o mulţime de condiţii restrictive, au făcut ravagii în rândul beneficiarilor “tradiţionali” ai ajutoarelor la căldură.
Cu o zi înaintea termenului limită de depunere a cererilor de acordare a subvenţiilor la căldură, stabilit pentru data de 11 noiembrie, la Primăria Suceava erau ajunse doar 5429 de cereri, din care mai bine de 10% nu vor fi puse în plată, fiind completate cu date false sau cu informaţii incomplete.
Cele mai multe cereri au fost depuse de cei care beneficiază de căldură în sistem centralizat – 4325 cereri, în vreme ce dintre proprietarii de centrale pe gaz metan, doar 810 au venit să mai solicite subvenţii la încălzirea locuinţelor.
Dintre sucevenii care locuiesc la case, doar 294 au depus cereri pentru a beneficia de subvenţii la achiziţionarea combustibilului necesar, în special lemne de foc.
44 de asociaţii de proprietari, aşteptate astăzi să depună cererile de subvenţie
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a precizat că, pe lângă faptul că sunt puţine cereri depuse, peste 500 sunt incomplete sau completate cu date false, încât cei care le-au depus nu pot beneficia de subvenţie.
“Aşteptăm ca joi să fie depuse cereri din partea a încă 44 de asociaţii de proprietari, care nu au adus nici o cerere, dar, aşa cum am estimat în momentul apariţiei legii, s-ar părea că doar jumătate din numărul celor care au beneficiat de subvenţii anul trecut vor mai primi şi anul acesta. Unele aspecte prevăzute în lege sunt corecte, pentru că erau oameni cu posibilităţi materiale foarte bune, care beneficiau totuşi de ajutoare de încălzire, dar, în acelaşi timp, este o lovitură pentru societatea de termoficare a Sucevei, care avea asigurată cât de cât o parte din plăţile corespunzătoare căldurii consumate. Vom analiza cât mai repede cererile depuse, le vom verifica, iar prin sondaj vom face anchete la 3% dintre solicitanţi, aşa cum ne cere legea, astfel încât până la sfârşitul lunii noiembrie să pot emite dispoziţia de acordare a ajutoarelor de încălzire”, a declarat Ion Lungu.
Comparativ, anul trecut, aproape 18.000 de suceveni au beneficiat de subvenţii la încălzirea locuinţelor, mulţi dintre ei pierzând acest drept deoarece au maşini cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 cm cubi, au în proprietate mai mult de o locuinţă sau deţin terenuri mai mari de 1000 mp în oraş sau mai mari de 2000 de mp în zona rurală.
(11 nov 2010, 18:03:22