Procesul în care Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina solicită retrocedarea unei suprafeţe de 166.813 hectare de pădure va lua o pauză de aproape jumătate de an. Decizia a fost luată ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că următorul termen al procesului va fi pe 1 martie 2011. La termenul de ieri, în sala de judecată a fost prezent şi ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, care nu a luat însă cuvântul.
Vasile Tudor, avocatul Fondului Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina, s-a arătat surprins de termenul acordat de instanţă.
„Acest termen este contrar noilor reguli privind mica reformă din Justiţie. Este excesiv şi credem că a fost dat tocmai pentru a le permite celor de la Direcţia Silvică să continue exploatarea pădurilor, mai ales că licitaţiile sunt organizate şi urmează să aibă loc. Vom sesiza CEDO în privinţa nerespectării termenului rezonabil de judecată, iar în paralel vom face şi o cerere de preschimbare a termenului stabilit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus Vasile Tudor.
În schimb, reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor cred că judecătorii au luat cea mai corectă decizie. „A fost o analiză justă şi s-a dat singura soluţie ce putea fi dată. Se impunea un alt termen pentru a depune la dosar toate înscrisurile posibile”, a precizat Valerian Solovăstru, directorul RNP.
La primăvară se împlinesc 10 ani de la începerea procesului
Tot la termenul de ieri s-a cerut suspendarea executării silite, cerută de Fondul Bisericesc după soluţia Curţii de Apel Timişoara, solicitare pe care instanţa supremă a analizat-o şi urmează să se pronunţe asupra ei în perioada următoare. Printr-o decizie din decembrie 2009 a Curţii de Apel Timişoara, Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina a primit în proprietate suprafaţa de 166.813 hectare de teren cu vegetaţie forestieră. Instanţa din Timiş nu a făcut altceva decât să confirme o hotărâre a Tribunalului Suceava, din martie 2007.
Procesul dintre Fondul Bisericesc şi statul român, reprezentat de Direcţia Silvică Suceava, a început în aprilie 2001 şi a parcurs deja două cicluri procesuale. La vremea respectivă, avocaţii Fondului Bisericesc au introdus acţiune în instanţă şi solicitau retrocedarea a 192.000 de hectare de pădure. O parte din acest teren a ajuns în posesia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în acest interval prin acordarea de către statul român a câte 30 de hectare de pădure pentru fiecare biserică.
(10 nov 2010, 21:08:06