Cinci oameni din comuna Pătrăuţi, doi soţi şi cei trei copii minori ai lor, greu încercaţi după ce inundaţiile din vară le-au afectat iremediabil locuinţa, s-au mutat la finele săptămânii trecute în casă nouă, casă construită cu banii unei familii cu suflet din capitală şi sprijinul preotului paroh din sat. Este prima casă finalizată din cele care se ridică pentru sinistraţii din Pătrăuţi, cel care a sprijinit financiar ridicarea locuinţei rămânând impresionat de drama oamenilor care, în după-amiaza zilei de 28 iunie 2010, au rămas fără aproape nimic din ce fusese până atunci casa lor.
Un potop în urma căruia au rămas doar temeliile
Cei care au fost în zona afectată de inundaţii a comunei Pătrăuţi imediat după dezastru au rămas cu o imagine ce nu poate fi uitată. Pe 28 iunie, un pârâu minuscul, Pătrăuceanca, s-a transformat într-un râu cu un debit şi o forţă uriaşă. Case noi, din BCA, au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului, în urmă rămânând, ca într-un film de groază, doar temeliile locuinţelor, animale moarte şi foarte mult mâl. De altfel, nicăieri în judeţ forţa viiturii nu a fost mai puternică ca aici, casele aflate în apropierea albiei fiind spulberate sau afectate iremediabil.
Le-au cumpărat pământ în vatra satului şi le-au dat casa le cheie
Prima dintre casele afectate a fost cea a soţilor Dan şi Luminiţa Hatneanu. Oamenii au apucat doar să-şi ia cei trei copii şi să fugă din calea apelor, în urmă rămânând o casă şi o şură din care nu s-a mai putut salva aproape nimic.
Preotul Gabriel Herea, parohul Bisericii Sf. Cruce din Pătrăuţi, ctitoria lui Ştefan cel Mare, a fost cel datorită căruia sinistraţii au intrat în contact cu omul care i-a ajutat. Preotul ne-a povestit cum respectiva persoană, care a mai ajutat sinistraţi şi în 2008, a fost în zonele inundate şi, condusă de părinte, a ajuns şi la familia Hatneanu, pe care s-a hotărât să o ajute de la un capăt la altul.
„Această familie, care ţine să împlinească milostenia fără publicitatea numelui, a cumpărat 700 de mp de pământ în vatra satului, a dăruit materiale de construcţie şi a suportat celelalte cheltuieli necesare. De lucrările de construcţie, aşa cum ne-am înţeles iniţial, m-am ocupat eu personal, coordonând o echipă de muncitori foarte pricepută formată din zidari, lemnari, zugravi şi sobari originari din Pătrăuţi”, ne-a declarat părintele Gabriel Herea, cel care conduce Parohia Pătrăuţi II.
Alte 17 case se ridică pentru sinistraţii din Pătrăuţi
Cu trei dormitoare, bucătărie, baie, branşament electric finalizat, fântână şi două sobe construite între pereţii dintre camere, casa a fost predată oficial noilor proprietari, după sfinţire, sâmbătă, 6 noiembrie. Cu banii primiţi din ajutor guvernamental familia şi-a ridicat în ultimele luni şi un grajd pentru animale şi gard, după care o parte din materialele rămase din cota lor au fost date altor sinistraţi mai puţin norocoşi.
Părintele Herea a mai ţinut să facă o precizare referitoare la solidaritatea oamenilor după inundaţiile din vară. Dacă ortodocşii au cumpărat pământul şi au construit locuinţa familiei mutate deja în casă nouă, creştinii neoprotestanţi au dăruit trei loturi de pământ pentru construirea a trei case în vatra satului, concluzia fiind că oamenii s-au ajutat unul pe altul fără a se ţine cont de apartenenţa confesională a sinistraţilor.
În comuna Pătrăuţi se mai ridică 17 case pentru sinistraţi, 11 fiind făcute exclusiv prin fonduri guvernamentale şi şase cu sprijinul Fundaţiei „Mereu aproape”. Toate locuinţele sunt aproape de a fi finalizate.
( 9 nov 2010, 15:05:43
cine intelege sa inteleaga