Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 9 nov 2010 - Anul XV, nr. 264 (4555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Oameni fericiţi

O familie din capitală şi preotul din sat au predat prima casă nouă pentru sinistraţi, în Pătrăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cinci oameni din comuna Pătrăuţi, doi soţi şi cei trei copii minori ai lor, greu încercaţi după ce inundaţiile din vară le-au afectat iremediabil locuinţa, s-au mutat la finele săptămânii trecute în casă nouă, casă construită cu banii unei familii cu suflet din capitală şi sprijinul preotului paroh din sat. Este prima casă finalizată din cele care se ridică pentru sinistraţii din Pătrăuţi, cel care a sprijinit financiar ridicarea locuinţei rămânând impresionat de drama oamenilor care, în după-amiaza zilei de 28 iunie 2010, au rămas fără aproape nimic din ce fusese până atunci casa lor.

 

Un potop în urma căruia au rămas doar temeliile

Cei care au fost în zona afectată de inundaţii a comunei Pătrăuţi imediat după dezastru au rămas cu o imagine ce nu poate fi uitată. Pe 28 iunie, un pârâu minuscul, Pătrăuceanca, s-a transformat într-un râu cu un debit şi o forţă uriaşă. Case noi, din BCA, au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului, în urmă rămânând, ca într-un film de groază, doar temeliile locuinţelor, animale moarte şi foarte mult mâl. De altfel, nicăieri în judeţ forţa viiturii nu a fost mai puternică ca aici, casele aflate în apropierea albiei fiind spulberate sau afectate iremediabil.

 

Le-au cumpărat pământ în vatra satului şi le-au dat casa le cheie 

Prima dintre casele afectate a fost cea a soţilor Dan şi Luminiţa Hatneanu. Oamenii au apucat doar să-şi ia cei trei copii şi să fugă din calea apelor, în urmă rămânând o casă şi o şură din care nu s-a mai putut salva aproape nimic.

Preotul Gabriel Herea, parohul Bisericii Sf. Cruce din Pătrăuţi, ctitoria lui Ştefan cel Mare, a fost cel datorită căruia sinistraţii au intrat în contact cu omul care i-a ajutat. Preotul ne-a povestit cum respectiva persoană, care a mai ajutat sinistraţi şi în 2008, a fost în zonele inundate şi, condusă de părinte, a ajuns şi la familia Hatneanu, pe care s-a hotărât să o ajute de la un capăt la altul. 

„Această familie, care ţine să împlinească milostenia fără publicitatea numelui, a cumpărat 700 de mp de pământ în vatra satului, a dăruit materiale de construcţie şi a suportat celelalte cheltuieli necesare. De lucrările de construcţie, aşa cum ne-am înţeles iniţial, m-am ocupat eu personal, coordonând o echipă de muncitori foarte pricepută formată din zidari, lemnari, zugravi şi sobari originari din Pătrăuţi”, ne-a declarat părintele Gabriel Herea, cel care conduce Parohia Pătrăuţi II.    

 

Alte 17 case se ridică pentru sinistraţii din Pătrăuţi

Cu trei dormitoare, bucătărie, baie, branşament electric finalizat, fântână şi două sobe construite între pereţii dintre camere, casa a fost predată oficial noilor proprietari, după sfinţire, sâmbătă, 6 noiembrie. Cu banii primiţi din ajutor guvernamental familia şi-a ridicat în ultimele luni şi un grajd pentru animale şi gard, după care o parte din materialele rămase din cota lor au fost date altor sinistraţi mai puţin norocoşi.

Părintele Herea a mai ţinut să facă o precizare referitoare la solidaritatea oamenilor după inundaţiile din vară. Dacă ortodocşii au cumpărat pământul şi au construit locuinţa familiei mutate deja în casă nouă, creştinii neoprotestanţi au dăruit trei loturi de pământ pentru construirea a trei case în vatra satului, concluzia fiind că oamenii s-au ajutat unul pe altul fără a se ţine cont de apartenenţa confesională a sinistraţilor.

În comuna Pătrăuţi se mai ridică 17 case pentru sinistraţi, 11 fiind făcute exclusiv prin fonduri guvernamentale şi şase cu sprijinul Fundaţiei „Mereu aproape”. Toate locuinţele sunt aproape de a fi finalizate.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie din capitală şi preotul din sat au predat prima casă nouă pentru sinistraţi, în Pătrăuţi.
 Vizualizări articol: 1005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
O familie din capitală şi preotul din sat au predat prima casă nouă pentru sinistraţi, în Pătrăuţi5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 9 nov 2010, 15:05:43
Exact preotul a fost de neaparata trebuinta in derularea acestei constructii, doar pentru ca isi construieste si dlui ceva:D
cine intelege sa inteleaga
1.1  RE: Comentariu trimis de
(10 nov 2010, 08:45:07
Incepand de azi m-am hotarat sa comentez stirile si sa raspund la comentariile ce se refera la Patrauti. Sunt suparat pentru perceptia negativa ce o au unii suceveni in legatura cu aceasta comuna. Da, avem multi tigani (2000), da, ortodocsii sunt minoritari in sat (avem sase case de adunare), dar asta nu inseamna ca suntem cei mai rai de pe pamant.

Patrautiul are lucruri foarte frumoase si oameni extraordinari. Avem o istorie extraordinara si stramosii nostri au adus pana la noi una din cele mai valoaroase biserici din tara. In Patrauti s-au nascut oameni importanti ai Sucevei si ai Romaniei. Patrautiul este un exemplu al convietuirii intre diferite feluri de crestini si intre diferite etnii.

In cazul de fata, a fost un efort comun al mai multor oameni din sat coordonati de preotul de la Moldoveni. Lucrurile au fost foarte clare si toata lumea a fost multumita. Nu cred ca cineva are vre-o suspiciune. Si preotul chiar a muncit. Inclusiv cu bratele.
2.   DRAGA BOBJR trimis de
( 9 nov 2010, 18:27:12
Este drept faptul ca preotii sunt un produs al societatii romanesti. Dar tocmai de aceasta exista si preoti care se jertfesc pentru cei din jur. Poate nu toti, dar unii o fac. Stiu ca iti este greu sa vezi acest lucru, dar te putem ajuta daca doresti. Ai putea de exemplu sa vizitezi satul Patrauti si sa intrebi oamenii de rand ce parere au despre opinia ta lansata in online pur si simplu gratuit.
2.1  RE: DRAGA BOBJR trimis de
( 9 nov 2010, 21:58:51
Tin sa te anunt ca am vizitat satul Patrauti destul de des. Am fost acum cand a fost hram cu cineva din Suceava ce are rude acolo si a dus in numele lor un bax de pulpe si vreau sa iti zic ca la vederea acestui mic dar parintele nici nu a stat de vorba cu persoana respectiva, nici macar nu a fost interesat de acest ajutor in natura pentru hram. Si nu cred ca mai are rost sa intram in detalii, mai ales aici, acest gen de discutii sunt bune face to face.
Sanatate!!!
PS. si ma bucur pentru aceasta familie incercata, si multa sanatate si putere de munca lor
2.2  RE: DRAGA BOBJR trimis de
(10 nov 2010, 06:36:48
Hramul Bisericii Sfanta Cruce este pe 14 septembrie si se serbeaza doar cu mancare de post. In mod evident nu te-ai intalnit cu preotul despre care este vorba in articol.
2.3  RE: DRAGA BOBJR trimis de
(10 nov 2010, 08:37:59
Era un preot la Biserica aceea ianinte de primarie;) unul slabut, in rest nu-i cunost. Si daca stau bine si ma gandesc nu cred ca au relevanta acestea. poate o fi o "picatura intr-un ocean". Bine ar fi sa mai fi si oameni dintr-astia.
3.   Fara cuvinte trimis de
( 9 nov 2010, 18:52:54
Ceva extraordinar care pot sa zic nu are cuvinte de lauda. Ma bucur pentru familia respectiva - care a primt casa, ma bucur ca nu sunt tigani - in felul acesta sunt sigur vor aprecia si vor ingriji de casa lor cu mult drag. Tot binele din lume il doresc si celor ce i-au ajutat pe oamenii aia, si celor care se ajuta intre ei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei