Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) –filiala judeţeană Suceava a solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială ca în cazul unor membri ANR care deţin permis de conducere auto expirat acest document să fie retras de Poliţia Rutieră automat, fără a mai fi necesar ca persoanele respective să se prezinte la poliţie. Preşedintele filialei, Grigore Baran, a declarat că în majoritatea cazurilor care vizează membrii ANR este vorba despre permise expirate de multă vreme, pe care deţinătorii le-au păstrat ca amintire.
„Oamenii sunt purtaţi pe drumuri degeaba şi sunt puşi să cheltuiască bani pe examinări medicale, pe tren, pe autobuz. Mulţi sunt bătrâni, foşti şoferi profesionişti, care nu mai conduc de multă vreme. Certificatul de persoană cu handicap ar trebui să ducă automat la retragerea permisului de conducere”, consideră Grigore Baran.
Acesta a mai spus şi că oamenii sunt necăjiţi sau de-a dreptul furioşi că sunt trataţi ca infractori, în condiţiile în care la comisia de expertiză a persoanelor cu handicap nu au fost întrebaţi niciodată dacă deţin şi permis de conducere şi nici nu le-a spus nimeni că odată cu obţinerea certificatului de handicap permisul trebuie retras.
Preşedintele ANR a prezentat cinci dosare, dintre cele 20, care trebuie reevaluate în această săptămână, care conţin copii după permisele expirate.
„Vă rog să fiu scutit de a mai face cheltuieli financiare legate de contravaloarea consultaţiei medicale şi deplasări inutile”, scrie un bărbat din Vicov de Jos, căruia permisul auto i-a expirat din 2007.
La Comisia de expertiză cei în cauză trebuie să se prezinte cu un examen oftalmologic complet, inclusiv fotografie de fund de ochi, care costă între 50 şi 200 de lei.
Poliţia Rutieră retrage doar permisul, nu dreptul de a conduce
De partea cealaltă, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul Liviu Sfichi, afirmă că un permis auto nu poate fi retras „din oficiu” şi nici pe baza unei simple cereri din partea deţinătorului, ci în urma unei dovezi medicale că deţinătorul de permis este inapt să mai conducă un autovehicul.
„La noi deţinătorul trebuie să vină cu o cerere de retragere şi cu certificatul emis de comisia de expertiză, dar în mod normal medicul de familie ar trebui să ne anunţe că permisul trebuie retras”, a spus comisarul Sfichi.
Practic, poliţia retrage documentul fizic, nu dreptul de a conduce. Şofatul cu permis expirat este contravenţie, dar a conduce după ce permisul a fost predat constituie infracţiune. În cazul retragerii pe motive medicale, dacă afecţiunea care a cauzat această măsură dispare, permisul se restituie deţinătorului fără a fi necesar să mai susţină un nou examen.
Articolul 197 din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stipulează că „permisul de conducere al unei persoane declarate inaptă din punct de vedere medical de către o instituţie medicală autorizată se retrage de către serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea medicul de familie care are în evidenţă persoana respectivă”.
„Şeful serviciului poliţiei rutiere dispune retragerea permisului de conducere şi îl păstrează la sediul unităţii până la încetarea cauzelor pentru care a fost retras”, se mai arată în regulament.
Alte situaţii în care poliţistul rutier poate reţine permisul auto sunt doar abaterile la legea circulaţiei şi dacă la verificarea documentelor unui conducător de autovehicul sunt neconcordanţe între datele înscrise în actul de identitate şi cele din permisul de conducere. În cazul în care constată neconcordanţe referitoare la nume, prenume, domiciliu sau reşedinţă, precum şi în cazul în care termenul de valabilitate a expirat, poliţistul rutier este obligat să reţină permisul de conducere şi să elibereze dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie de 15 zile. Anularea permisului de conducere poate fi decisă numai de o instanţă de judecată.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, 36 de suceveni au solicitat retragerea permisului auto pe motive medicale. Comisarul Sfichi afirmă că în ultimii trei ani nu s-a mai întâmplat ca oamenii să vină din proprie iniţiativă să solicite retragerea permisului de conducere, dar au mai fost câteva cazuri în care măsura a fost cerută de medici.
( 9 nov 2010, 22:36:28
Pana la urma totul a fost un mare si banal (amplificat in stil romanesc) fiiiiissssssssss!