Construcţia unei antene de radiocomunicaţii la Vârfu Dealului sfidează orice normă de bun-simţ. Turnul de 50 de metri care va răsări din groapa săpată acum câteva săptămâni va fi la doar câţiva paşi de casa din Vârfu Dealului a lui Niculai Bosancu. Este un caz probabil unic în judeţul Suceava, mai ales că, spune Bosancu, s-au comis mai multe nereguli. Teama cea mai mare este generată de radiaţiile emise, un motiv, dar nu şi singurul, pentru a cere în instanţă sistarea lucrărilor de construcţie a turnului şi de montare a antenelor GSM. De partea cealaltă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că totul este perfect legal şi că nu există nici un risc pentru sănătatea oamenilor care trăiesc lângă antena de radiocomunicaţie de la Vârfu Dealului.
„Artificii” pentru obţinerea avizelor
În plângerea depusă atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi la Tribunalul Suceava, Niculai Bosancu a dezvoltat toate neregulile comise în cadrul acestui proiect.
„Nu există acordul vecinilor de teren, conform prevederilor legale în vigoare, nu s-a asigurat împrejmuirea construcţiei şi s-a trecut peste doleanţa cetăţenilor şi peste propunerea Consiliului Local al comunei Pârteştii de Jos, care a propus varianta de vânzare-închiriere a unei alte suprafeţe de teren. În plus, s-a încălcat principiul transparenţei, în sensul că atât populaţia comunei, cât şi edilii acesteia nu sunt de acord cu montarea acestei antene. Cu toate acestea, printr-un <artificiu> s-a obţinut autorizaţia de construcţie”, a spus Niculai Bosancu.
Acesta este de părere că montarea antenei de la Vârfu Dealului va avea un impact serios şi în privinţa sănătăţii oamenilor. „Nocivitatea antenelor GSM este covârşitoare, iar cea de amploarea celei ce se doreşte a fi construită în zonă conduce la efecte ireversibile asupra corpului uman, atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihic, aşa cum au stabilit studiile ştiinţifice. De asemenea, se cunoaşte prea bine în lumea medicală faptul că efectul radiaţiilor de acest tip este incontrolabil asupra corpului uman”, a precizat Niculai Bosancu.
Primăria din Pârteştii de Jos, sărită din schemă
Şi reprezentanţii Primăriei Pârteştii de Jos, pe raza căreia se află şi satul Vârfu Dealului, spun că totul s-a făcut fără implicarea lor.
„Au fost două şedinţe de Consiliu Local în care cei de la Poliţia de Frontieră au solicitat teren pentru montarea unei antene. De fiecare dată solicitarea lor a fost respinsă. În cele din urmă, au cumpărat un teren de la o persoană privată şi apoi au obţinut toate aprobările prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Practic, noi am fost doar simpli spectatori şi nu am putut interveni cu nimic”, a declarat Marcel Strugariu, primarul comunei Pârteştii de Jos.
Poliţia de Frontieră: „Antenele nu influenţează mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei”
Conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava este de părere că oamenii din Vârfu Dealului nu ar trebui să aibă motive de teamă.
„Antenele sunt omologate conform normelor europene, sunt de cea mai recentă producţie şi conforme cu scopul pentru care au fost produse, fiind în concordanţă cu specificaţiile tehnice şi standardele calitative. Nivelul de zgomot şi vibraţii produse de echipamente se înscriu în valorile admisibile ale normativelor în vigoare. În urma exploatării nu există emisii electromagnetice şi nu produc deşeuri. Antenele nu influenţează mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei”, este declaraţia şefului IJPF Suceava, comisarul-şef Gheorghe Ieremia.
Din răspunsul Poliţiei de Frontieră reiese că certificatul de urbanism a fost emis de Primăria Pârteştii de Jos pe 11 ianuarie 2010, iar autorizaţia de construcţie a fost eliberată de Ministerul Administraţiei şi Internelor în conformitate cu legile în vigoare în România, inclusiv cele privind vecinătatea.
Astăzi se decide dacă se sistează sau nu lucrările
Niculai Bosancu, persoana cu casa cea mai apropiată de viitoarea antenă de radiocomunicaţii, dar şi alte două persoane de Vârfu Dealului, Iosefina Moroşan şi Maria Floare, au depus plângeri atât la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi în instanţă. În plângerea de la MAI, cei trei cer revocarea autorizaţiei de construcţie şi oprirea lucrărilor. Plângerea a fost depusă pe 21 octombrie, dar până acum nu au primit nici un răspuns. Speranţe mari în ceea ce priveşte sistarea lucrărilor au acum în judecători. Procesul va avea loc astăzi la Tribunalul Suceava, când se aşteaptă ca magistraţii să ia o decizie în acest caz.
( 8 nov 2010, 11:38:43