Paradoxuri şi ciudăţenii la proiectul viitoarei pârtii de schi din masivul Rarău. Un material apărut ieri în Jurnalul Naţional arată că valoarea proiectului a crescut ca aluatul cu drojdie. Dacă anul trecut se estima că suma necesară pentru finalizarea proiectului este de 51 de milioane de lei, în numai câteva luni preţurile au crescut cu 74 de milioane de lei, până la suma de 125 de milioane de lei. Culmea ironiei, creşterea valorii proiectului s-a făcut în timp ce primarul din Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Şerban, îşi dădea tot interesul să nu facă nimic. De notorietate a ajuns întâlnirea ratată a lui Şerban cu ministrul Mediului. În urmă cu câteva săptămâni, când nu exista încă avizul de mediu pentru construcţia pârtiei de schi şi a telegondolei, primarul Gabriel Şerban era aşteptat cu întreaga documentaţie la biroul ministrului. Interesat nevoie mare de acest proiect, primarul din Câmpulung Moldovenesc nu a mai ajuns la întâlnire. Iar ca ridicolul să fie maxim, după multe telefoane l-a trimis la întâlnire pe unul dintre angajaţii Primăriei, cu documentele trântite într-o sacoşă de un leu.
“Cireaşa de pe tort e a doamnei ministru Udrea, că ea a dat drumul la finanţare”
Pentru creşterea valorii proiectului de pe Rarău într-un timp record, atât primarul Şerban, cât şi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) au găsit şi explicaţiile aferente.
Anul trecut proiectul era estimat la 51 de milioane de lei, iar MDRT a plătit 9,5 milioane de lei pentru începerea lucrărilor. După numai un an, situaţia s-a schimbat substanţial în bine pentru cei de la Primăria Câmpulung Moldovenesc, care s-au trezit că proiectul va costa 125 de milioane de lei.
“Proiectantul nu a luat în calcul chestiuni legate de lungimea şi amplasamentul corespunzător al pârtiilor de schi. Nu au fost luate în calcul mai multe lucruri”, a declarat Gabriel Şerban pentru Jurnalul Naţional. Evident, nimeni nu a fost găsit responsabil pentru banii cheltuiţi aiurea în proiectare.
Primarul din Câmpulung Moldovenesc a explicat şi cine a dat o mână de ajutor pentru ca proiectul să poată fi implementat.
“Cireaşa de pe tort e a doamnei ministru Udrea, că ea a dat drumul la finanţare. Însă, nu pot niciodată să uit efortul pe care îl fac unii oameni, cum ar fi Gheorghe Flutur, care mă sună la orice oră să mă întrebe în ce stadiu e proiectul”, a menţionat Gabriel Şerban. Şi cei din MDRT au avut justificări pentru „drojdia” de pe Rarău.
“Devizele refăcute pentru obiectivele prevăzute în studiu de fezabilitate au condus la majorarea valorii totale a proiectului”, a spus Octavian Arsene, reprezentant al MDRT.
Proiectul „Schi în România” mai cuprinde alte două pârtii în Suceava
Proiectul de pe Rarău face parte dintr-un program mai mare, intitulat „Schi în România”. Pe 8 aprilie 2009, premierul Emil Boc a emis Hotărârea de Guvern 426, prin care s-a decis ca Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, să primească suma de 226.964.000 de lei pentru finanţarea parţială a 46 de proiecte catalogate drept investiţii în turism pe anul 2009. Jumătate din această sumă a fost alocată pentru demararea lucrărilor la 16 proiecte cuprinse în programul “Schi în România”, care vizau amenajarea pârtiilor de schi, achiziţionarea de telegonde şi a utilajelor care produc zăpadă artificială. Între timp, sumele alocate iniţial au fost majorate. În felul acesta, pe listă a putut fi introdusă şi o altă pârtie de schi în judeţul Suceava. Este vorba de cea de la Mălini, pentru care în 2009 nu fusese alocat nici un leu, iar anul acesta s-au dat 3,651 milioane de lei. O altă pârtie de schi este la Suceviţa. În acest caz, sumele din 2009 coincid cu cele din 2010, respectiv 12,558 milioane de lei.
( 5 nov 2010, 18:33:21