Începând de săptămâna viitoare, cursul râului Suceava va fi deviat treptat, înspre cartierul Burdujeni, în timp ce, de pe malul celălalt, o peninsulă de pământ se va apropia tot mai mult de pilonul fisurat al podului din zona Bazar.
Pe lângă lucrările clasice de deviere a cursului unui râu, adică trasarea unei noi albii şi formarea unui dig care să direcţioneze apa în altă direcţie, firma SC CF Iaşi Grup Colas, căreia i-a fost încredinţată această lucrare de către Primăria Suceava, a apelat şi la tehnologii noi de stăvilire a apei.
Astfel, de săptămâna viitoare vor fi aduse la Suceava peste 2100 de geo-containere impermeabile care vor fi umplute cu pământ, cu ajutorul unei instalaţii speciale, iar aceste recipiente, a căror greutate ajunge şi la 2000 de kg, vor fi amplasate în jurul digului de pământ, pentru a împiedica apa să-l erodeze.
“Anterior, la inundaţii sau la lucrări de acest gen se foloseau saci normali, umpluţi cu nisip. Numai că la o viitură, aceşti saci erau primii luaţi de apă. Aceste geo-containere au un volum mare, iar umplute au şi o greutate foarte mare, încât nu mai pot fi luate de ape. Avantajul principal este că pot fi umplute pe loc, acolo unde este nevoie, chiar şi cu pământ, care nu iese din ele, fiind impermeabile”, a explicat Alexandru Brănici, şeful de şantier al lucrărilor executate de SC CF Iaşi.
Pe măsură ce cantităţi tot mai mari de pământ vor fi împinse în apă, pentru formarea acestui dig, care va fi protejat pe margini de geo-containere, apa Sucevei se va duce singură pe canalul trasat de excavatoare pe laterala dinspre Bazar, unde o suprafaţă mare de teren a fost decopertată, la o adâncime de câţiva metri, pentru a forma o nouă albie de râu.