Campania de vaccinare gratuită contra gripei, derulată de Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie şi spitale, pare să fi debutat cu stângul la Suceava, unde populaţia se arată reticentă vizavi de administrarea serului, din cauză că acesta conţine pentru sezonul actual şi tulpina virală AH1N1, în jurul căreia anul trecut s-au învârtit numeroase teorii controversate.
Reprezentantul medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a declarat ieri că primele semnale cu privire la campania de imunizare, care a debutat în această săptămână, sunt negative, pacienţii fiind speriaţi de faptul că, pentru sezonul 2010-2011, responsabilii de la Bucureşti au pregătit un vaccin comun pentru gripa sezonieră şi cea pandemică, virusul AH1N1.
„Există o tendinţă de a refuza acest vaccin. Lumea a auzit că s-a introdus acea tulpină de virus porcin”, a spus medicul.
Medicii: „Vaccinul este sigur”
Irina Badrajan a ţinut să reamintească populaţiei că, anul trecut, scandalul care s-a declanşat pe marginea acestui subiect a vizat soluţia în care era dizolvat vaccinul şi nu virusul gripal porcin propriu-zis. „Acea tulpină AH1N1 a fost inclusă în toate vaccinurile de până acum, numai că a existat o anumită variaţie, cu acea suşă care s-a dezvoltat combinat şi a plecat din Mexic”, a explicat reprezentantul medicilor de familie suceveni.
Irina Badrajan a asigurat populaţia că serul pus la dispoziţie de stat, pentru vaccinarea populaţiei care face parte din categoriile de risc, cum ar fi bolnavii cronici, nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Ea a subliniat că vaccinul este sigur şi eficace şi reprezintă singura măsură specifică de protecţie individuală şi de sănătate publică. În cazul în care populaţia nu va accepta serul, numărul de îmbolnăviri va continua să crească, iar apariţia de forme severe, care pot duce chiar şi la decese, este inevitabilă, a mai spus medicul. Cele mai expuse sunt persoanele cu boli cronice sau cu predispoziţie la boli cardiovasculare, boli pulmonare sau de nutriţie.
Campania de anul trecut, un eşec
Din cauza informaţiilor contradictorii care au circulat prin toate mijloacele de informare, îndeosebi internet, în sezonul trecut, în judeţ au rămas neutilizate peste 15.600 de doze de Cantgrip, vaccinul contra gripei pandemice pus la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii. Serul nu a putut fi injectat din cauza reticenţei oamenilor la imunizare şi a expirat în depozite, pe 17 septembrie 2010. Deşi acţiunea de imunizare împotriva gripei pandemice din sezonul trecut s-a dovedit un fiasco, responsabilii din sănătatea suceveană şi-au exprimat speranţa că noua campanie de vaccinare, care a debutat în această săptămână, va avea mai mult succes.
Anul trecut, unul dintre subiectele care au stârnit discuţii în contradictoriu a fost prezenţa în vaccinul Cantgrip a substanţei numiteTiomersal, un conservant despre care s-a spus că ar fi letal, mai toxic decât mercurul însuşi. Şi asta, în ciuda faptului că medicii au fost fermi, arătând cănu există dovezi ştiinţifice privind problemele de siguranţă ale utilizării vaccinurilor ce conţin o anumită concentraţie de Tiomersal, iar beneficiile depăşesc orice risc teoretic de toxicitate.