Spitalul Municipal Rădăuţi, al doilea din judeţ ca populaţie deservită, dotare şi număr de specialităţi, după Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, se confruntă cu o acută lipsă de medici. Directorul medical al spitalului, fost manager general până în urmă cu câteva zile, dr. Cezar Radu, chiar a avertizat conducerea judeţului, la întrunirea comitetului de sănătate, că deşi instituţia pe care o conduce este bine echipată, „mâine, poimâine vom avea un spital bine dotat cu aparatură şi nu va avea cine să apese pe butoane”.
Dr. Radu a arătat că deja sunt secţii în spital care suferă pentru că nu sunt bine acoperite cu medici.
„Medicii de la Anestezie-Terapie Intensivă sunt în pragul pensionării. Dacă n-am anestezişti, pică spitalul. La Neonatologie e un singur medic care face ce vrea, îşi face programul cum are chef pentru că ştie foarte bine că, dacă nu mai vine, pică secţia şi asta la un spital care deserveşte o zonă cu cea mai mare natalitate din judeţ. Avem aparatură performantă, care ne permite linie de gardă. Asta înseamnă trei medici, eu am unul”, a spus fostul şef al spitalului rădăuţean.
În 2009, natalitatea în primele nouă luni ale anului a fost în zona Rădăuţi de 14 la mia de locuitori, superioară procentului pe judeţ, de 11,1 la mie. În primele nouă luni din 2010, natalitatea în zona Rădăuţi a crescut faţă de perioada similară a anului anterior, la 15,4 la mie, cu 1.783 de copii născuţi vii.
Fost director medical până în urmă cu câteva zile, doctorul Doru Iliescu a explicat că secţia Neonatologie a Spitalului Municipal, cu 30 de paturi, este prinsă într-un proiect de reabilitare a infrastructurii şi dotare cu aparatură şi cea mai mare parte a echipamentelor sunt deja instalate şi funcţionale.
Media de vârstă a doctorilor din SM Rădăuţi este de 52-55 de ani
Dr. Viorica Luchian este de 25 de ani medic neonatolog în spital şi are ca ajutor doar un medic cu jumătate de normă. Peste trei ani, teoretic ar trebui să mai vină şi un rezident.
„Este o secţie care necesită supraveghere permanentă şi până acum am reuşit să ne descurcăm foarte bine. Cel mai bun lucru este că secţia funcţionează şi nu am avut probleme majore”, a afirmat dr. Luchian. La această oră, gărzile se fac în comun cu Pediatria, pentru a se asigura prezenţa permanentă a unui medic.
Cu fonduri europene, 1,5 milioane de euro, se reabilitează în această perioadă şi ambulatoriul de specialitate. Investiţia presupune şi dotarea cu computer tomograf, mamograf, aparatură pentru ecografie şi endoscopie în ambulator, „ca să nu mai ţin bolnavul patru zile în spital şi să-i dau cartofi şi varză pentru o investigaţie de câteva ore”, după cum a precizat dr. Iliescu.
Toate aceste echipamente vor ajunge într-un spital cu o medie de vârstă a celor circa 50 de medici, de 52-55 de ani. La Terapie Intensivă sunt doar doi medici, amândoi aproape de vârsta pensionării, iar la Boli Infecţioase, secţie cu 25 de paturi, lucrează un singur doctor.
„Sunt domenii precum ATI, neonatologia sau medicina de urgenţă în care oricum numărul de specialişti este mic. La asta se mai adaugă şi plecarea medicilor în străinătate şi blocarea posturilor în spitale, deci nu este de mirare că nu avem doctori”, a afirmat fostul director medical, care a mai spus că şi în cazul puţinelor posturi care se deblochează medicii preferă centrele universitare, cu număr mai mare de pacienţi şi implicit cazuistică mai mare şi mai diversificată.
Avertismentul doctorilor lansat la comitetul judeţean de sănătate a fost luat în calcul de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. Acesta a afirmat că, deşi „este dureros că pleacă medicii în străinătate, piaţa funcţionează”. „Suntem în economie de piaţă. Cine se luptă şi aduce clienţi va merge, cine nu... Unde nu vor fi medici, vor apărea clinici private. Serviciile medicale oferite populaţiei vor fi acoperite”.