Începând de anul viitor, sucevenii vor avea de plătit taxa de salubrizare după o nouă modalitate de calcul, care nu mai ţine cont de numărul de persoane dintr-o locuinţă, ci de suprafaţa locuibilă.
Mai exact, taxa de salubrizare va fi plătită pentru proprietăţile deţinute, nu după numărul de persoane pe care le declară proprietarii la primărie, această practică dovedindu-se una păguboasă, după ce peste 26.000 de suceveni nu apar deloc pe listele de plată.
“Avem mari probleme cu taxa de salubrizare, care, deşi este cea mai mică din ţară, nu se încasează. Din cele peste 100.000 de persoane pe care le are municipiul Suceava, mai bine de 20.000 nu se regăsesc nicăieri”, a declarat primarul Ion Lungu.
Noul proiect de încasare a taxei de salubrizare va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de la finele lunii noiembrie, acesta fiind prezentat pentru prima dată ieri, la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari.
180 de lei pe an, cel mai mare cuantum al noii taxe de salubrizare
Conform acestuia, pentru locuinţele cu regim de condominiu, adică pentru cei care locuiesc la bloc, taxa de salubrizare pentru o garsonieră (o locuinţă cu o suprafaţă utilă de până la 25 de mp) este de 72 de lei pe an.
Pentru un apartament de două camere (locuinţe cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 25 şi 50 de mp), taxa de salubrizare va fi de 108 lei pe an.
Pentru un apartament cu trei camere (locuinţă cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 50 şi 75 de mp), noua taxă de salubrizare ar fi de 144 lei pe an.
La un apartament de patru camere (locuinţă cu o suprafaţă utilă peste 75 mp), noua taxă de salubrizare va ajunge la 180 de lei pe an.
“Nu mai merge scuza că el stă în Italia sau la ţară şi el nu are de ce să plătească. Nu am o armată de oameni să stea să urmărească cine stă sau nu în locuinţă şi câte luni pe an. Taxa de salubrizare nu înseamnă doar ridicarea gunoiului, ci şi întreţinerea curăţeniei oraşului, a spaţiilor verzi, măturatul străzilor, deszăpezirea, etc. Vrem curăţenie, trebuie să plătim. Altfel păţim ca cei din Napoli, unde tot oraşul s-a transformat într-o groapă de gunoi”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Noua taxă de salubrizare a fost gândită şi pentru cei care stau la case. Astfel, pentru locuinţele cu suprafaţă construită de până la 50 mp, taxa este de 72 de lei pe an. La locuinţe cu suprafaţa desfăşurată între 50 şi 100 de mp, taxa de salubrizare este de 108 lei pe an, iar la locuinţe cu suprafaţa desfăşurată între 100 şi 150 mp – 144 de lei pe an.
Pentru locuinţe cu suprafaţa desfăşurată mai mare de 150 de mp, costul anual al salubrizării va fi de 180 de lei.
Costuri mari şi încasări foarte slabe
Edilul şef al Sucevei a explicat că această schimbare a modalităţii de calcul a taxei de salubrizare este impusă atât de costurile mult mai mari, date de obligativitatea transportării gunoiului la Botoşani, datoriile mari acumulate la firma Rosal, din neîncasarea sumelor preconizate la salubrizare, precum şi de obligativitatea contribuirii cu sume foarte mari la realizarea noii gropi ecologice de la Moara.
“Avem de terminat depozitul de deşeuri de la Moara şi noi trebuie să contribuim acolo cu peste 45 de miliarde de lei vechi în următorii trei ani. Acum ducem gunoiul la Botoşani şi numai transportul ne costă în plus 30 de miliarde de lei vechi pe an. Nu mai avem bani pentru salubritate. Am ţinut mult timp cel mai mic tarif din ţară, dar lumea nu plăteşte”, a spus Lungu, care, în noua variantă a taxei de salubrizare, vrea să elimine şi o serie de prevederi care scuteau de la plata acestei taxe numeroase categorii de persoane.
Vestea nu a fost văzută cu ochi buni de unii preşedinţi şi administratori de asociaţie, care au spus că nu e corect să se calculeze pe proprietate, ci pe numărul de oameni.
( 3 nov 2010, 11:44:55