Mii de suceveni au de ales între a renunţa total la repartitoarele de căldură sau a accepta să plătească pentru montarea unor asemenea aparate de măsură şi pe corpurile de încălzire aflate în spaţiile comune.
În ciuda faptului că la aproape 80% din blocurile din municipiul Suceava s-a făcut deja inventarierea corpurilor de căldură de pe spaţiile comune, dar şi din apartamente, ordinul ANRSC care impune împărţirea a 30-50% din consumul de căldură din bloc la toţi locatarii, indiferent dacă au sau nu centrală termică proprie, nu poate fi evitat până nu se mai îndeplineşte o condiţie obligatorie.
Mai exact, corpurile de încălzire din spaţiile comune, inclusiv conducta de căldură de la subsolul blocului, trebuie să fie contorizate, pentru ca tot ce se consumă în spaţiile comune din bloc să fie împărţit echitabil între locatari.
Această măsură a stârnit un adevărat scandal în rândul asociaţiilor de proprietari din Suceava, care refuză să plătească pentru montarea acestor repartitoare suplimentare, spunând că lumea nu are bani să le plătească.
În vreme ce reprezentanţii firmelor de repartitoare Elsaco şi Techem, convocaţi ieri de primarul Ion Lungu la şedinţa lunară cu asociaţiile de proprietari, au explicat că nu e vorba de costuri imense, ci de 5 – 10 lei pe apartament, şefii de asociaţie cer ca aceste costuri să fie suportate de firmele de repartitoare.
Conform normelor ANRSC, este obligatorie montarea măcar a unui repartitor pe fiecare scară de bloc în parte (în principal pe conducta de căldură de la subsol), ceea ce, la un cost al repartitorului de 100 de lei, ar însemna câte cinci lei de apartament, într-un bloc cu 20 de apartamente.
Asociaţiile de proprietari ameninţă cu renunţarea la repartitoare
Chiar şi aşa, reprezentanţii asociaţiilor au spus că nu vor să plătească, încât primarul Ion Lungu le-a spus că singura lor opţiune este să ameninţe firmele de repartitoare că renunţă cu totul la serviciile lor, dacă nu le montează gratuit aceste repartitoare pe spaţiile comune, măsură pe care multe asociaţii au spus că o vor adopta.
Pe de altă parte, dacă nu toţi locatarii dintr-o scară renunţă la repartitoare şi nici nu îşi pun repartitoare pe corpurile de căldură de pe spaţiile comune, lunar, între 30% şi 50% din consumul total de căldură în sistem centralizat de pe scară se împarte pe toţi locatarii, indiferent de sursa de încălzire a apartamentelor.
Practic, dacă firmele nu vor ceda „şantajului” celor care le ameninţă că renunţă la repartitoare, locatarii cu centrale termice de apartament vor fi obligaţi să plătească o parte din căldura consumată de vecinii lor, racordaţi în sistem centralizat, mai exact, 30% din facturile la încălzire pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, şi 50% din consumul de căldură din celelalte luni în care se furnizează căldură de către Termica.