Circumstanţele în care sute de persoane din judeţ deţin concomitent permis de conducere şi certificat de handicap accentuat sau grav, incompatibil cu calitatea de conducător auto, au fost explicate parţial ieri, de şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, care i-a găsit responsabili pentru o parte din situaţiile de acest gen pe asistenţii din subordinea doctorilor.
„Sunt convins că unii medici, din comoditate, au lăsat parafa la îndemâna colegilor care îi ajutau. Nu acuz numai asistenta, dar s-au mai găsit şi chestiuni de genul ăsta. Se întâmplă peste tot, mai ales că orice om este supus greşelii”, a explicat directorul DSP.
Fişele auto pentru viitorii şoferi se vor întocmi la orice cabinet medical, de stat sau privat
El a adăugat că, de la anul, fişele auto pentru cei care vor să devină şoferi se vor întocmi la orice cabinet medical, de stat sau privat, şi nu doar în ambulatoriile integrate din spitale sau din fostele policlinici. Şi asta, deoarece cabinetele medicale individuale private au fost incluse în lista cu unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea candidaţilor la obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule sau tramvaie şi vor trebui să obţină acreditare în acest sens. Noile prevederi sunt notate în Ordinul 1159 din 31 august 2010, iar specialităţile pentru care se vor elibera certificate sunt medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie, chirurgie generală şi ortopedie-traumatologie.
„Odată cu aplicarea acestui ordin fiecare va răspunde pentru ce semnează. Până acum, semnau patru medici, iar instituţia acreditată dădea viza finală. Acum fiecare răspunde pentru semnătura lui”, a spus Abiţei.
Aproape 300 de şoferi suceveni au, în acte, boli incompatibile cu calitatea de conducător
În judeţ, un control încrucişat, ordonat de prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, între Direcţia de Asistenţă Socială şi Serviciul Permise Auto, a arătat că 283 de suceveni deţin concomitent permis de conducere şi certificat de handicap accentuat sau grav incompatibil cu calitatea de conducător auto.
Verificările au început cu persoanele care figurează cu handicapuri grave sau accentuate la ochi, numărul sucevenilor cu această categorie de dizabilităţi fiind şi mai numeros. Potrivit datelor centralizate, dintre cei cărora starea de sănătate nu le permite să conducă, şapte persoane au vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, 36 de persoane au între 30 şi 50 de ani, 166 de persoane au între 60 şi 70 de ani, iar 74 de persoane au peste 70 de ani. Unul dintre posesorii de permis şi de certificat de handicap incompatibil cu şofatul are 83 de ani.
Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în doi metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi, iar handicap accentuat înseamnă că nu vede la patru metri sau vede cu a 12-a parte din ochi. Nici măcar gradul mediu de handicap vizual nu este compatibil cu calitatea de şofer, deoarece acesta se acordă dacă omul nu vede la şase metri distanţă.
( 3 nov 2010, 12:21:10